Når vinteren bider, så er det lige præcis her, en god vintersalat kommer ind i billedet. Denne salat med grønne linser, bagt græskar, rosenkål og sødme fra tranebær er et perfekt miks af det sprøde, det cremede og det mættende. Server den evt. som en salat til juleaften.
Jeg synes personligt, at den her vintersalat med grønne linser fungerer rigtig godt som et komplet måltid i sig selv, men den er også genial som tilbehør til f.eks. nogle vegetarfrikadeller.

En lun og mættende vintersalat med masser af smag
Reklamelinks er markeret med*

Vintersalat med grønne linser
(Tilberedningstid kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Salaten
- 2,5 dl rå grønne linser
- 500 g rosenkål
- 500 g butternut squash (1/2 mellemstor butternut squash)
- 350 rødløg (3 mellemstore rødløg)
- 2 tsk tørret timian
- 3 spsk olivenolie
- ½ tsk flagesalt
- ½ tsk friskkværnet sort peber
- 100 g salatost
- 1 dl græskarkerner
- 1 dl tørrede tranebør
Dressing
- 2 spsk æblecidereddike
- 1 spsk flydende honnning
- 1 tsk dijon sennep
- ½ dl olivenolie
- flagesalt og kværnet peber
Tilberedelse
- Skyl linserne og kog dem efter anvisninger på pakken.
- Imens forvarmes ovnen til 200 °C. (varmluft) og nu skal grøntsagerne gøres klar.
- Fjern det yderste lag af rosenkål og halver dem. Læg dem tæt på hinanden på en bageplade med bagepapir. Der skal også være plads til de andre grøntsager.
- Skær butternut squash i små tern og gør det samme med rødløg. Læg det i sektioner for sig selv på bagepladen med rosenkål og drys med olivenolie, tørret timian og flagesalt. Se evt. billede nederst i indlægget. Vend det hele rundt med en ske, så grøntsagerne dækkes jævnt, men uden at de blandes for meget.
- Rist i ovnen i ca. 35-40 minutter. Vend dem lidt rundt undervejs og fisk evt. grøntsager ud, der er blevet færdige, hvis de ikke alle bliver færdige på samme tid.
- Imens de hygger i ovnen kan du lave dressingen. Bland alle ingredienserne godt sammen i en lille skål. Smag til med salt og peber. Rist også græskarkernerne på en tør pande og kom dem over på en tallerken bagefter, så de kan køle af.
- Si linserne og kom dem i en stor skål med de ovnbagte grøntsager. Kom dressingen i sammen med smuldret salatost.
- Bland det hele godt rundt og drys med tranebær og græskarkerner.
Hvis du godt kan lide denne opskrift, så kan jeg også anbefale min opskrift stegt rosenkålssalat med stegte svampe.

Ingredienser i vintersalat med grønne linser
Her er en gennemgang af de vigtigste ingredienser i opskriften, og hvad de hver især tilfører salaten:
- Grønne linser: De grønne linser giver salaten fylde og protein, så du bliver mæt i lang tid. De holder formen godt, når de koges, og har en let nøddeagtig smag, der passer perfekt til de sødere elementer i salaten.
- Rosenkål: Rosenkål er virkelig undervurderet, synes jeg. Når de bliver bagt, får de en let karamelliseret smag og en sprød kant.
- Butternut squash: Den sødlige butternut squash gør salaten rund og blød. Den bager op med en lækker konsistens og passer perfekt sammen med de ristede løg og de syrlige tranebær. Hvis du ikke har squash, kan hokkaido også bruges. Skrællen bliver blød når du bager den, så den lader du blot blive på.
- Rødløg: Rødløg bliver bløde og søde i ovnen og giver en god smagsdybde. De binder de forskellige elementer sammen med deres afrundede skarphed.
- Tørret timian: Et af mine yndlingskrydderier til bagte grøntsager. Alternativ kan du bruge tørret rosmarin.
- Salatost: Den salte ost giver en cremet kontrast til de søde og sprøde elementer. Du kan også bruge feta, hvis du foretrækker det lidt mere skarpe.
- Ristede græskarkerner: Sprøde og giver crunch og en ekstra dimension. Jeg rister dem altid selv på panden. Alternativt kan du bruge solsikkekerner eller pinjekerner.
- Tranebær: De små sød-syrlige bær løfter hele smagsoplevelsen og giver lidt modspil til de bagte grøntsager og linserne, samt gør salaten endnu mere ‘juleagtig’.
- Dressing med æblecidereddike, honning og dijonsennep: Den her dressing er balanceret med syre, sødme og lidt skarphed. Jeg synes personligt, den får hele salaten til at spille sammen.

Sådan bruger jeg vintersalaten
Jeg laver ofte den her vintersalat med grønne linser som et måltid i sig selv, særligt på de dage hvor jeg gerne vil spise lidt lettere, men stadig blive mæt. Den er også rigtig god til frokost dagen efter. Den har nok protein, fibre og smag til at stå alene, men fungerer også super godt som tilbehør til mange retter. Det kunne eksempelvis være vegetardeller. Her har jeg samlet alle mine opskrifter, så der kan du finde en masse inspiration.
Det er også en salat, som er god til julemaden juleaften. Du kan se alle mine vegetariske juleopskrifter her.



Måske er disse salater også noget for dig?
Oftest stillede spørgsmål til vintersalat med grønne linser
Kan vintersalaten laves i forvejen?
Ja, den smager faktisk endnu bedre dagen efter. Hvis det ikke blot er rester, men du decideret laver den dagen før, så vent med at blande med dressing til på dagen den skal serveres. Vent også med at drysse med græskarkerner og tørrede tranebær.
Hvor længe kan salaten holde sig?
Salaten kan holde sig 2-3 dage i køleskabet i en lukket beholder.
Kan jeg bruge andre grøntsager end butternut squash?
Ja, hokkaido eller søde kartofler fungerer også rigtig godt i stedet for.
Kan vintersalaten laves vegansk?
Ja, du kan sagtens udelade salatosten. Honningen i dressingen kan skiftes ud med agavesirup.










