Jeg holder virkelig meget af en god, cremet klassisk kartoffelsuppe på en kølig dag. Især når den samtidig er både nem og fuld af smag fra porrer, hvidløg og et strejf af muskatnød, så er det altså ren komfortmad i skål. Jeg kan godt lide at toppe med sprøde rugbrøds croutoner, ristede kikærter og en skefuld creme fraiche. Også gerne frisk purløg eller persille, hvis jeg har det.
Suppen er helt oplagt som hverdagsmad, hvor det skal gå lidt stærkt, men hvor man stadig gerne vil forkæle sig selv og familien lidt. Den er samtidigt budgetvenlig og mætter godt.

Reklamelinks er markeret med*

Kartoffelsuppe med porrer samt ristede kikærter og rugbrødscroutoner
(Tilberedningstid kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Suppen
- 1 ½ kg kartofler
- 2 spsk olivenolie eller smør
- 3 porrer
- 1 fed hvidløg
- 1 ½ liter vand
- 1 terning grøntsagsboullion
- 1 dl piskefløde
- ½ tsk muskatnød
- salt og peber
Ristede kikærter
- 2 dåser kikærter
- 2 spsk olivenolie
- 1 ½ tsk flagesalt
- 4 tsk hvidløgspulver
Rugbrødscroutoner
- 3 skiver rugbrød
- 2 spsk olivenolie
- 1 tsk flagesalt
- 1 tsk tørret timian
Øvrige toppings
- purløg
- creme fraiche
Tilberedelse
- Skræl og skær kartofler i store tern.1 1/2 kg kartofler
- Varm olien i en stor gryde ved middelvarme og tilsæt kartoflerne. Rør rundt.2 spsk olivenolie eller smør
- Vask porrer grundigt og skær dem i tynde ringe. Tilsæt dem løbende til gryden og rør rundt. Kom også presset hvidløg i. Lad det steg i 3-5 minutter.3 porrer,1 fed hvidløg
- Kom så 1 liter vand og boullion i og lad det koge i 20-30 minutter eller til kartoflerne er møre. Resten af vandet gemmes til senere, så man selv kan justere konsistensen. Obs: Nu kan du evt. udnytte tiden til at lave de ristede kikærter og rugbrødscroutonerne.1 ½ liter vand,1 terning grøntsagsboullion
- Blend suppen med en stavblender eller i en blender. Tilsæt nu fløde, muskatnød, mere vand og smag til med salt og peber. Du kan også tilsætte mere piskefløde for en endnu mere fyldig suppe.1 dl piskefløde,½ tsk muskatnød,salt og peber
Ristede kikærter
- Tænd ovnen på 200 grader, varmluft
- Fordel kikærter på en bageplade med bagepapir. olivenolie, flagesalt og hvidløgspulver. Bland det hele godt rundt. Bag i ovnen i 20 minutter eller til de begynder at blive sprøde.2 dåser kikærter,2 spsk olivenolie,1 1/2 tsk flagesalt,4 tsk hvidløgspulver
Rugbrødscroutoner
- Skær rugbrød i tern og steg i olivenolie på en varm pande. Tilsæt salt og tørret timian. Steg til de begynder at blive gyldne og tag dem efterefter af panden, så de kan køle af.3 skiver rugbrød,2 spsk olivenolie,1 tsk flagesalt,1 tsk tørret timian
Hvis du godt kan lide denne opskrift, så kan jeg også anbefale min opskrift på linsesuppe med røde linser.

Ingredienser i min kartoffelsuppe med porrer
- Kartofler: Kartoflerne er selvfølgelig hovedpersonen her. De giver både fylde og den bløde, cremede konsistens, som gør suppen så tilfredsstillende. Jeg bruger som regel en melede kartoffeltype som bagekartofler, fordi de koger ud og gør suppen silkeblød. Jeg har ikke et specifikt mærke jeg går efter, men jeg holder mig i hvert flad fra babykartofler og nye kartofler.
- Porrer: Porrer giver suppen en mild, sødlig løgsmag og en grøn friskhed, som klæder kartoflerne virkelig godt.
- Hvidløg: Et enkelt fed hvidløg eller to giver dybde og lidt kant. Det må endelig ikke dominere, men bare understøtte porrerne og kartoflerne i baggrunden.
- Grøntsagsbouillon: En god bouillon giver suppen en rund og umamifyldt bund.
- Piskefløde: Fløden er det, der gør suppen ekstra cremet og lækker. Du kan sagtens justere mængden eller bruge madlavningsfløde, hvis du vil gøre det lidt lettere. Du kan også bruge havrefløde eller en anden plantebaseret version.
- Muskatnød: Et lille drys friskrevet muskatnød løfter smagen og giver suppen en varm og krydret undertone. Det er ikke meget, der skal til, men det gør en stor forskel.
- Salt og peber: Suppen skal selvfølgelig smages godt til. Jeg starter altid med lidt ad gangen og justerer til sidst, når fløden er kommet i.
- Ristede kikærter: De ristede kikærter giver en sprød kontrast og lidt ekstra protein. Jeg krydrer dem også ofte med paprika eller spidskommen, inden de ryger i ovnen. I denne opskrift har jeg brugt hvidløgspulver.
- Rugbrødscroutoner: De sprøde croutoner lavet af rugbrød er en af mine yndlingstoppings. De tilføjer både knas og en dejlig dybde i smagen.
- Purløg: Et drys friskhakket purløg giver en mild løgsmag og masser af farve. Jeg drysser dem altid på lige inden servering.
- Creme fraiche: En skefuld creme fraiche ovenpå giver syre og fedme.

Sådan får du den bedste kartoffelsuppe
En god kartoffelsuppe handler i høj grad om konsistens og smag. Hvis kartoflerne får lov at koge lige akkurat møre, og suppen blendes grundigt, bliver den helt fløjlsblød. Jeg bruger ofte en stavblender direkte i gryden. Det gør det nemt, og man slipper for opvask. Hvis du foretrækker lidt struktur, kan du også lade nogle af kartoflerne blive i små tern og blot blende halvdelen af suppen.


Gør kartoffelsuppen ekstra lækker med topping
Toppings er prikken over i’et på en kartoffelsuppe. Eller en hvilken som helst suppe, hvis du spørger mig. Det er her, man virkelig kan lege og gøre retten både flottere og mere spændende at spise. Jeg er helt vild med at kombinere noget sprødt, noget friskt og noget cremet. Så der sker lidt i hver mundfuld.
De ristede kikærter giver både bid og en dejlig nøddeagtig smag. Jeg dræner dåsekikærter, tørrer dem godt og vender dem i olie og krydderier. Så ind i ovnen med dem, til de er helt sprøde. De er også gode som snack, hvis der skulle være nogen tilovers.
Rugbrødscroutoner laver jeg af rugbrød. Gerne noget der er blevet lidt tørt. Jeg skær det i små tern, drypper med olie og krydr med lidt salt og så en tur i ovnen, til de er knasende. Det er både nemt og en god måde at undgå madspild.
Til sidst topper jeg med en skefuld creme fraiche og et drys friskhakket purløg. Det giver en fin balance til den varme, cremede suppe og løfter hele oplevelsen. Hvis du serverer suppen for gæster, er det også her, du virkelig kan få den til at se flot og indbydende ud.



Måske er disse vegetariske supper også noget for dig?
Oftest stillede spørgsmål til kartoffelsuppe med porrer
Kan suppen fryses?
Ja, kartoffelsuppe kan godt fryses, men vær opmærksom på, at konsistensen kan blive lidt grynet efter optøning. Blend eventuelt suppen kort igen, når den er varmet op, så den bliver glat og lækker.
Hvor længe kan kartoffelsuppen holde sig i køleskabet?
Suppen kan sagtens holde sig 3-4 dage i en lufttæt beholder i køleskabet. Jeg varmer den op ved lav varme og tilsætter lidt ekstra vand eller fløde, hvis den er blevet for tyk.
Kan man lave suppen uden fløde?
Ja, du kan erstatte fløden med plantefløde eller bare undlade den helt. Suppen bliver stadig cremet, hvis du bruger melede kartofler og blender den grundigt.
Hvilken kartoffelsort er bedst til kartoffelsuppe?
Til en cremet suppe anbefaler jeg melede kartofler som bagekartofler. De koger ud og giver en silkeblød konsistens, som er perfekt til netop denne type suppe.