Hindbær crumble med karamelliseret crumble

Der er noget helt særligt ved kombinationen af syrlige bær og sød, sprød topping og denne hindbær crumble med karamelliseret crumble er uden tvivl en af mine egne dessertfavoritter. Det er sådan en opskrift, hvor hele huset dufter af smør, sukker og bær, og hvor du næsten ikke kan vente med at tage den ud af ovnen. Jeg elsker især, hvordan crumblen bliver ekstra sprød og let karamelliseret takket være siruppen og fløden. Det giver en helt særlig konsistens, som jeg ikke kan få nok af. Og så er den nem at lave, hvilket jo aldrig skader!

close up billede af en hindbær billede, hvor der er taget et stykke

Reklamelinks er markeret med*

close up billede af en hindbær billede, hvor der er taget et stykke
Ingen bedømmelser endnu

Hindbær crumble med karamelliseret crumble

Verdens bedste hindbær crumble. I hvert fald hvis du spørger mig. Bunden er lavet på frosne hindbær og låget består af et lag karamelliseret crumble med små stykker mandelflager.
Antal: 6-8 personer.
Antal: 6 personer

(Tilberedningstid kan ændre sig ved justering)

Ingredienser 

  • 150 g smør
  • ½ dl lys sirup
  • ½ dl piskefløde
  • 150 g sukker
  • 150 g finvalsede havregryn
  • 100 g hvedemel
  • 80 g mandelflager/mandelsplinter
  • 400 g hindbær (frosne)
  • 1 spsk kartoffelmel /majsstivelse
  • 100 g hvid chokolade.

Tilberedelse

  • Tænd ovnen på 175 g (almindelig).
  • Start med at måle smør, sirup og piskefløde af og kom det på en stor pande. Lad det smelte sammen
    150 g smør,½ dl lys sirup,½ dl piskefløde
  • Imens kan du blande de tørre ingredienser til din crumble. Kom dem i, når smørret er smeltet.
    150 g sukker,150 g finvalsede havregryn,100 g hvedemel,80 g mandelflager/mandelsplinter
  • Rør rundt indtil det hele er blandet godt sammen. Det tager ca. 3-5 minutter og det må godt boble lidt. Sluk for varmen og lav nu hindbærdelen.
  • Kom 400 g frosne hindbær i et tærtefad (dette jeg bruger her har en diameter på 25 cm).
    400 g hindbær
  • Kom kartoffelmel i og vend det hele godt rundt.
    1 spsk kartoffelmel /majsstivelse
  • Hak den hvide chokolade groft og fordel chokoladen over hindbærrene.
    100 g hvid chokolade.
  • Hæld karamelblandingen over og fordel det rundt med en ske. Det behøver ikke være så pænt, da det flyder ud. Sæt fadet i ovnen i ca. 30-35 minutter. Lad tærten køle af, så låget bliver sprødt. Server enten lun eller kold og gerne med creme fraiche eller vaniljeis til.
Kunne du lide opskriften?

(Klik på stjernerne for at bedømme)

Ingen bedømmelser endnu
Pin Del Print
Har du lavet opskriften?Jeg vil elske at se, hvad du har kreeret! Tak mig gerne på @beetrootbakery, så jeg kan følge med eller brug hashtagget #beetrootbakery

Hvis du godt kan lide denne opskrift, så kan jeg også anbefale min opskrift på rabarber crumble med karamelliseret crumble. Det er mere eller mindre den samme opskrift, men med få ændringer.

Rabarber crumble med karamelliseret crumble
Den bedste rabarber crumble! Låget er sejt eller 'chewy' i det og passer perfekt med det syrlige rabarberlag under. Kagen er super nem at lave, men smager som en drøm. Giver til 6-8 personer.
Gå til opskrift
et stykke rabarber crumble på en tallerken med en gaffel

Ingredienser i hindbær crumble med karamelliseret crumble

Her vil jeg forklare lidt ingredienserne i opskriften og hvad de hver især bidrager med.

  • Smør: Smørret giver den der klassiske, rige smag og er med til at samle crumblen.
  • Lys sirup: Det her er en af hemmelighederne bag crumblens karamelliserede overflade. Siruppen smelter sammen med sukkeret og smørret og giver en let sej og sprød top med et strejf af karamel.
  • Piskefløde: En smule fløde i crumblen er måske ikke helt klassisk, men jeg synes, det løfter den. Både i smag og tekstur. Det giver en blødhed og en dybde, som jeg virkelig godt kan lide.
  • Sukker: Sukkeret hjælper selvfølgelig med sødmen, men er også med til at karamellisere toppen. Jeg bruger almindeligt hvidt sukker her, men man kan også eksperimentere med rørsukker for en lidt dybere smag.
  • Finvalsede havregryn: Havregrynene giver struktur og bid til crumblen. Jeg foretrækker de finvalsede, fordi de giver en mere ensartet og lidt mindre rustik tekstur, men grovvalsede kan også bruges, hvis man vil have lidt mere knas.
  • Hvedemel: Mel binder det hele sammen og er med til at give crumblen den rigtige, smuldrende konsistens.
  • Mandelflager eller mandelsplinter: Jeg bruger ofte mandelflager, fordi de bliver dejligt sprøde i ovnen og tilfører lidt ekstra luksus til toppen. Hvis jeg har mandelsplinter, bruger jeg dem. De giver lidt mere knas og tekstur, som også klæder desserten rigtig godt.
  • Frosne hindbær: Hindbærrene er selve hjertet i denne dessert. De giver det syrlige modspil til den søde topping. Jeg bruger frosne, fordi de er nemme at have på lager og holder godt på saften, når de bliver bagt.
  • Majsstivelse: Et lille trick jeg har lært: majsstivelse hjælper med at samle væsken fra hindbærrene, så bunden ikke bliver alt for flydende. Det gør en kæmpe forskel, især når man bruger frosne bær.
  • Hvid chokolade: Den hvide chokolade smelter let ind i hindbærrene og giver små søde lommer midt i det syrlige. Det er ikke et must, men jeg synes, det løfter hele desserten og gør den lidt mere særlig.
hindbær crumble hvor der er taget et stykke

Sådan får du den bedste hindbær crumble

Jeg har efterhånden bagt mange crumble-varianter, men der er altså noget helt særligt ved en karamelliseret crumble, hvor smørret, sukkeret og siruppen smelter sammen og danner en gylden, sprød top med let seje kanter. Det kræver ikke meget, men det kræver lidt opmærksomhed på detaljerne. Jeg starter altid med at smelte smørret sammen med sukker, fløde og sirup i en gryde – det gør det meget nemmere at få det hele blandet ordentligt sammen med de tørre ingredienser bagefter. Når blandingen er lun og ensartet, vender jeg havregryn, mel og mandler i, indtil det hele er godt dækket.

hindbær crumble og en tallerken med et stykke

Tips til bunden med hindbær

Det kan godt være, at crumblen får mest opmærksomhed, men for mig er det lige så vigtigt, at bunden med hindbær bliver helt perfekt. Jeg har lært, at det handler om at finde balancen mellem det friske og syrlige fra bærrene og det søde og fede fra toppingen. Når jeg bruger frosne hindbær, tager jeg dem direkte fra fryseren og blander dem med med en smule majsstivelse. Majsstivelsen suger noget af væsken og gør, at bunden ikke bliver alt for flydende, når det hele begynder at boble i ovnen. Jeg rører det hele rundt, så bærrene bliver godt dækket, og lægger det i et ovnfast fad som det første lag.

Inden jeg drysser crumblen over, hakker jeg lidt hvid chokolade og fordeler det ovenpå bærrene. Det gør virkelig en forskel! Chokoladen smelter ind i hindbærrene og giver nogle små, søde overraskelser, som passer perfekt til den syrlige smag. Du kan evt. også prøve at eksperimentere med andre typer chokolade.

En lille tallerken med hindbær crumble og creme fraiche

Serveringsforslag og variationer af verdens bedste hindbær crumble

Når jeg serverer min hindbær crumble med karamelliseret crumble, er det næsten altid lun og sammen med en god kugle vaniljeis. Der sker bare noget magisk, når den varme, boblende frugtbund møder den kolde, cremede is. Jeg synes også det er lækkert med en klat creme fraiche. Det giver en frisk kontrast til den søde crumble og de syrlige bær.

hindbær crumble på en tallerken med en gaffet

Måske er disse kager også noget for dig?

Banankage i bradepande med chokolade
Den skønneste, svampede banankage med chokoladestykker og chokoladeglasur. Perfekt til fester og sammenkomster.
Gå til opskrift
børnevenlig banankage i bradepande
Rabarber crumble med karamelliseret crumble
Den bedste rabarber crumble! Låget er sejt eller 'chewy' i det og passer perfekt med det syrlige rabarberlag under. Kagen er super nem at lave, men smager som en drøm. Giver til 6-8 personer.
Gå til opskrift
et stykke rabarber crumble på en tallerken med en gaffel
Svampet brownie med oreos og skumfiduser
Her har du opskriften på en af min mands ultimative kager. Brownie med oreos og skumfiduser. Den er intens i smagen og har den helt rigtige konsistens.
Gå til opskrift
Brownie med oreos og skumfiduser

Oftest stillede spørgsmål til hindbær crumble

Kan jeg bruge andre bær end hindbær?

Ja, du kan sagtens bruge fx blåbær, brombær eller ribs. Eller en blanding.

Hvordan opbevarer jeg resterne?

Opbevar resterne i køleskabet, dækket til, i op til 3 dage. Du kan lune den i ovnen eller mikroovn, hvis du vil have crumblen sprød igen.

Kan jeg lave den dagen før?

Ja, du kan godt bage den dagen før og opbevare den på køl. Jeg varmer den typisk op i ovnen ved lav varme inden servering, så smager den næsten som nybagt. Men den kan også spises kold

Skal man koge de frosne hindbær først, eller kan man bruge dem direkte fra frost?

Hvis du bruger frosne hindbær i en dessert, der ikke bliver bagt eller kogt, bør de koges i 1 minut først pga. risiko for virus. Men i denne opskrift bliver bærrene bagt i ovnen og dermed varmebehandlet tilstrækkeligt, så du kan godt bruge dem direkte fra frost her.

Del med nogen du holder af
Katharina Kjeldgaard
Katharina Kjeldgaard

Hej, jeg hedder Katharina og det her er min vegetariske madblog, hvor jeg deler alle mine bedste opskrifter på vegetarisk hverdagsmad og diverse lækkerier.

Jeg håber, du bliver inspireret af mine opskrifter til at lave sund hverdagsmad uden lange ingredienslister. Mad der smager godt og som alle ved bordet har lyst til at spise. Jeg er især glad for at lave mad med grøntsager og masser af bælgfrugter.

Om du er garvet eller ny i køkkenet, så håber jeg, at du kan finde nogle nye favoritter her på siden.

Til dagligt deler jeg opskrifter her på siden og på min IG. Derudover samarbejder jeg med diverse virksomheder og hjælper dem med at producere opskrifter og sprede budskabet om grønne produkter.

Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments