Der er noget helt særligt ved kombinationen af syrlige bær og sød, sprød topping og denne hindbær crumble med karamelliseret crumble er uden tvivl en af mine egne dessertfavoritter. Det er sådan en opskrift, hvor hele huset dufter af smør, sukker og bær, og hvor du næsten ikke kan vente med at tage den ud af ovnen. Jeg elsker især, hvordan crumblen bliver ekstra sprød og let karamelliseret takket være siruppen og fløden. Det giver en helt særlig konsistens, som jeg ikke kan få nok af. Og så er den nem at lave, hvilket jo aldrig skader!

Reklamelinks er markeret med*

Hindbær crumble med karamelliseret crumble
(Tilberedningstid kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 150 g smør
- ½ dl lys sirup
- ½ dl piskefløde
- 150 g sukker
- 150 g finvalsede havregryn
- 100 g hvedemel
- 80 g mandelflager/mandelsplinter
- 400 g hindbær (frosne)
- 1 spsk kartoffelmel /majsstivelse
- 100 g hvid chokolade.
Tilberedelse
- Tænd ovnen på 175 g (almindelig).
- Start med at måle smør, sirup og piskefløde af og kom det på en stor pande. Lad det smelte sammen150 g smør,½ dl lys sirup,½ dl piskefløde
- Imens kan du blande de tørre ingredienser til din crumble. Kom dem i, når smørret er smeltet.150 g sukker,150 g finvalsede havregryn,100 g hvedemel,80 g mandelflager/mandelsplinter
- Rør rundt indtil det hele er blandet godt sammen. Det tager ca. 3-5 minutter og det må godt boble lidt. Sluk for varmen og lav nu hindbærdelen.
- Kom 400 g frosne hindbær i et tærtefad (dette jeg bruger her har en diameter på 25 cm).400 g hindbær
- Kom kartoffelmel i og vend det hele godt rundt.1 spsk kartoffelmel /majsstivelse
- Hak den hvide chokolade groft og fordel chokoladen over hindbærrene.100 g hvid chokolade.
- Hæld karamelblandingen over og fordel det rundt med en ske. Det behøver ikke være så pænt, da det flyder ud. Sæt fadet i ovnen i ca. 30-35 minutter. Lad tærten køle af, så låget bliver sprødt. Server enten lun eller kold og gerne med creme fraiche eller vaniljeis til.
Hvis du godt kan lide denne opskrift, så kan jeg også anbefale min opskrift på rabarber crumble med karamelliseret crumble. Det er mere eller mindre den samme opskrift, men med få ændringer.


Ingredienser i hindbær crumble med karamelliseret crumble
Her vil jeg forklare lidt ingredienserne i opskriften og hvad de hver især bidrager med.
- Smør: Smørret giver den der klassiske, rige smag og er med til at samle crumblen.
- Lys sirup: Det her er en af hemmelighederne bag crumblens karamelliserede overflade. Siruppen smelter sammen med sukkeret og smørret og giver en let sej og sprød top med et strejf af karamel.
- Piskefløde: En smule fløde i crumblen er måske ikke helt klassisk, men jeg synes, det løfter den. Både i smag og tekstur. Det giver en blødhed og en dybde, som jeg virkelig godt kan lide.
- Sukker: Sukkeret hjælper selvfølgelig med sødmen, men er også med til at karamellisere toppen. Jeg bruger almindeligt hvidt sukker her, men man kan også eksperimentere med rørsukker for en lidt dybere smag.
- Finvalsede havregryn: Havregrynene giver struktur og bid til crumblen. Jeg foretrækker de finvalsede, fordi de giver en mere ensartet og lidt mindre rustik tekstur, men grovvalsede kan også bruges, hvis man vil have lidt mere knas.
- Hvedemel: Mel binder det hele sammen og er med til at give crumblen den rigtige, smuldrende konsistens.
- Mandelflager eller mandelsplinter: Jeg bruger ofte mandelflager, fordi de bliver dejligt sprøde i ovnen og tilfører lidt ekstra luksus til toppen. Hvis jeg har mandelsplinter, bruger jeg dem. De giver lidt mere knas og tekstur, som også klæder desserten rigtig godt.
- Frosne hindbær: Hindbærrene er selve hjertet i denne dessert. De giver det syrlige modspil til den søde topping. Jeg bruger frosne, fordi de er nemme at have på lager og holder godt på saften, når de bliver bagt.
- Majsstivelse: Et lille trick jeg har lært: majsstivelse hjælper med at samle væsken fra hindbærrene, så bunden ikke bliver alt for flydende. Det gør en kæmpe forskel, især når man bruger frosne bær.
- Hvid chokolade: Den hvide chokolade smelter let ind i hindbærrene og giver små søde lommer midt i det syrlige. Det er ikke et must, men jeg synes, det løfter hele desserten og gør den lidt mere særlig.

Sådan får du den bedste hindbær crumble
Jeg har efterhånden bagt mange crumble-varianter, men der er altså noget helt særligt ved en karamelliseret crumble, hvor smørret, sukkeret og siruppen smelter sammen og danner en gylden, sprød top med let seje kanter. Det kræver ikke meget, men det kræver lidt opmærksomhed på detaljerne. Jeg starter altid med at smelte smørret sammen med sukker, fløde og sirup i en gryde – det gør det meget nemmere at få det hele blandet ordentligt sammen med de tørre ingredienser bagefter. Når blandingen er lun og ensartet, vender jeg havregryn, mel og mandler i, indtil det hele er godt dækket.

Tips til bunden med hindbær
Det kan godt være, at crumblen får mest opmærksomhed, men for mig er det lige så vigtigt, at bunden med hindbær bliver helt perfekt. Jeg har lært, at det handler om at finde balancen mellem det friske og syrlige fra bærrene og det søde og fede fra toppingen. Når jeg bruger frosne hindbær, tager jeg dem direkte fra fryseren og blander dem med med en smule majsstivelse. Majsstivelsen suger noget af væsken og gør, at bunden ikke bliver alt for flydende, når det hele begynder at boble i ovnen. Jeg rører det hele rundt, så bærrene bliver godt dækket, og lægger det i et ovnfast fad som det første lag.
Inden jeg drysser crumblen over, hakker jeg lidt hvid chokolade og fordeler det ovenpå bærrene. Det gør virkelig en forskel! Chokoladen smelter ind i hindbærrene og giver nogle små, søde overraskelser, som passer perfekt til den syrlige smag. Du kan evt. også prøve at eksperimentere med andre typer chokolade.

Serveringsforslag og variationer af verdens bedste hindbær crumble
Når jeg serverer min hindbær crumble med karamelliseret crumble, er det næsten altid lun og sammen med en god kugle vaniljeis. Der sker bare noget magisk, når den varme, boblende frugtbund møder den kolde, cremede is. Jeg synes også det er lækkert med en klat creme fraiche. Det giver en frisk kontrast til den søde crumble og de syrlige bær.

Måske er disse kager også noget for dig?
Oftest stillede spørgsmål til hindbær crumble
Kan jeg bruge andre bær end hindbær?
Ja, du kan sagtens bruge fx blåbær, brombær eller ribs. Eller en blanding.
Hvordan opbevarer jeg resterne?
Opbevar resterne i køleskabet, dækket til, i op til 3 dage. Du kan lune den i ovnen eller mikroovn, hvis du vil have crumblen sprød igen.
Kan jeg lave den dagen før?
Ja, du kan godt bage den dagen før og opbevare den på køl. Jeg varmer den typisk op i ovnen ved lav varme inden servering, så smager den næsten som nybagt. Men den kan også spises kold
Skal man koge de frosne hindbær først, eller kan man bruge dem direkte fra frost?
Hvis du bruger frosne hindbær i en dessert, der ikke bliver bagt eller kogt, bør de koges i 1 minut først pga. risiko for virus. Men i denne opskrift bliver bærrene bagt i ovnen og dermed varmebehandlet tilstrækkeligt, så du kan godt bruge dem direkte fra frost her.