Reklame for Pure Dansk
Lasagnesuppe er en genial hverdagsret, hvor du får smagen af lasagne, men med mindre arbejde og ingen hviletide. Den er både mættende, fyldig og let krydret, og så er den lavet som en one pot lasagnesuppe, så der er minimalt med opvask bagefter. Jeg bruger danske Ingrid ærter fra Pure Dansk i min version. De giver fylde til retten og så er de både rige på protein og fibre. De minder meget om kikærter, men har en lidt mere nøddeagtig smag.

Reklamelinks er markeret med*

Vegetarisk lasagnesuppe med Ingrid ærter
(Tilberedningstid kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 180 g danske Ingrid ærter (2 dl)
- 2 spsk olivenolie
- 3 fed hvidløg
- 1 løg
- 2 stængler bladselleri
- 2 mellemstore gulerødder
- ½ squash
- 2 tsk røget paprika
- 2 tsk tørret timian
- 2 tsk tørret oregano
- 1 tsk chiliflager
- 2 spsk tomatpure
- 400 g hakkede tomater ((1 dåse))
- 1 terning grøntsagsbouillon
- 5-8 dl vand
- 1 spsk balsamicoeddike
- 200 ml madlavningsfløde
- 5 stk lasagneplader
- salt og peber
Tilbehør
- ricotta
- Ffisk timian
- brød
Tilberedelse
- Skyl Ingrid ærterne og sæt dem i blød i rigeligt vand på køl i minimum 12 timer. Hæld iblødsætningsvandet fra, og stil dem til side.180 g danske Ingrid ærter
- Hak løg og hvidløg fint, og steg det i en stor gryde med olivenolie.3 fed hvidløg,1 løg,2 spsk olivenolie
- Vask og skær bladselleri, gulerødder og squash i fine tern, og kom det i gryden og rør rundt.2 stængler bladselleri,2 mellemstore gulerødder,½ squash
- Tilsæt røget paprika, chiliflager, oregano, timian og tomatpure, og svits i et par minutter.2 tsk tørret timian,1 tsk chiliflager,2 tsk tørret oregano,2 tsk røget paprika,2 spsk tomatpure
- Tilsæt hakkede tomater, grøntsagsbouillon, vand, madlavningsfløde, balsamicoeddike og udblødte Ingrid ærter. Lad det simre under låg i 20 minutter og rør rundt løbende.400 g hakkede tomater,1 terning grøntsagsbouillon,5-8 dl vand,1 spsk balsamicoeddike,200 ml madlavningsfløde
- Knæk lasagnepladerne i mindre stykker og kom dem direkte i gryden. Lad dem simre med i 10-15 minutter, eller til de er færdigkogte. Rør rundt løbende. De må gerne være en smule aldente. Tilsæt evt. ekstra vand hvis suppen koger for meget ind. Smag til med salt og peber.5 stk lasagneplader,salt og peber
- Server lasagnesuppen toppet med ricotta og lidt frisk timian. Evt. også noget brød.
Hvis du godt kan lide denne opskrift, så kan jeg også anbefale min opskrift på vegetarisk lasagne med røde linser.

Ingredienser i vegetarisk lasagnesuppe
Her kommer en gennemgang af nogle af de ingredienser, som jeg bruger i min lasagnesuppe.
- Danske Ingrid ærter: Giver suppen protein og en fast, cremet struktur. Ingrid ærter har en mild smag, som suger krydderierne godt til sig. Husk at sætte dem i blød aftenen før.
- Lasagneplader: Brækkes i mindre stykker og koger med i suppen. Det giver den klassiske lasagnefornemmelse, bare uden ovn.
- Hvidløg: Hvidløg er med til at give suppen dybde og varme.
- Løg: Sødme og bund. Jeg plejer at hakke det fint og lade det simre langsomt i olien, så det bliver helt blødt.
- Bladselleri: Giver en let bitterhed og lidt knas, som balancerer det søde og fede i suppen.
- Gulerødder: Skærer jeg i små tern. De giver sødme og lidt tekstur.
- Squash: Mild og saftig og den suger smagen til sig og giver en god, blød struktur.
- Hakkede tomater: Suppens base, der er syrlig og sød på samme tid. Vælg gerne en god kvalitet, så du får en fyldig tomatsmag.
- Tomatpure: Koncentrerer smagen og giver farve og dybde.
- Balsamicoeddike: Et lille skvæt løfter retten med syre og en snert sødme. Jeg giver altid mine tomatretter et skvæt. Hvis du ikke har en eddike, så kan du også bruge citronsaft.
- Madlavningsfløde: Gør suppen dejlig cremet. Du kan bruge en plantebaseret version, hvis du vil holde den helt vegansk.
- Tørret timian, chiliflager, oregano, røget paprika:
Krydderierne er helt afgørende. Paprikaen giver varme og røg, oregano og timian giver den klassiske lasagnesmag, og chili giver lidt kant. - Ricotta: Serveres på toppen. Den kolde, cremede ost smelter let ned i suppen og giver en mild, rund kontrast til krydderierne.
- Frisk timian: Et drys ved servering gør det lige lidt pænere og dufter så skønt.
- Brød: Et stykke ristet surdejsbrød eller fladbrød til at dyppe i. Det hører sig næsten til. Jeg har nogle opskrifter på madbrød her.

Sådan serverer jeg min vegetariske lasagnesuppe
Når suppen er færdig, og lasagnepladerne er møre, men stadig har lidt bid, så topper jeg med en stor skefuld ricotta og et drys frisk timian. Ricottaen smelter let ned i suppen og giver en silkeblød, let sød kontrast til tomatsmagen og krydderierne. Hvis du ikke har ricotta, kan du sagtens bruge creme fraiche, revet mozzarella mascarpone eller en plantebaseret alternativ. Bare noget cremet, som runder det hele af.
Jeg serverer den næsten altid med et godt stykke brød. Enten ristet surdejsbrød, fladbrød eller en rest grovboller. Det gør retten ekstra hyggelig og mættende, og så er det altså lækkert at dyppe i den varme, krydrede suppe.
Hvis jeg laver den til gæster, pynter jeg den gerne lidt op med friskhakkede krydderurter. timian, oregano eller lidt basilikum, alt efter hvad jeg har på hånden. Vil du gøre den mere børnevenlig, kan du skære lidt ned på chili og paprika og evt. servere osten ved siden af. Og skal den være ekstra spicy til de voksne, så snup en smule sriracha eller et drys chiliolie over ved servering. Det giver lige det sidste pift!
Ingrid ærter fra Pure Dansk
Jeg er virkelig blevet glad for at bruge danske Ingrid ærter i min madlavning. De har en dejlig mild smag og en fast konsistens, der gør dem perfekte som køderstatning i vegetariske retter. De minder en del op kikærter, men har smagsnoter af majs og nødder. Ingrid ærter er en gammel dansk sort, som desværre har været glemt i mange år.
Pure Dansk arbejder målrettet for at få danske bælgfrugter tilbage på tallerkenen. Deres mission er at fremme plantebaseret madkultur med fokus på smag, bæredygtighed og dansk landbrug. Jeg synes, det er ret fantastisk, at man kan købe lokalt producerede ærter og linser, der både smager godt og støtter en mere klimavenlig kost. Du kan finde Ingrid ærterne hos Pure Dansk, både i deres webshop og hos udvalgte forhandlere.

Måske er disse vegetariske lasagner også noget for dig?
Oftest stillede spørgsmål til vegetarisk lasagnesuppe
Kan jeg bruge andre bælgfrugter end Ingrid ærter?
Ja, kikærter minder meget om Ingrid ærter, så dem kan du også bruge i stedet. Du kan enten bruge udblødte kikærter, som du koger med ligesom der står i opskriften. Eller du kan bruge dem fra dåse, som ikke skal koge med lige så længe, da de allerede er kogte. Kom dem i de sidste 5 minutters tid, hvor lasagnepladerne simre med.
Kan suppen fryses?
Ja, det kan den sagtens.
Hvor længe kan suppen holde sig i køleskabet?
Den holder sig fint i 3-4 dage i en lufttæt beholder. Smagen bliver næsten kun bedre med tiden.
Skal jeg udbløde Ingrid ærterne?
Ja, de skal sættes i blød i mindst 12 timer.
Kan jeg lave suppen vegansk?
Helt sikkert. Brug plantefløde i stedet for madlavningsfløde og udelad ricottaen.