Grøntsagssovs med ris og falafler er en sund og nem aftensmad, hvor du får en masse grønt indenbords. Den er især god til børn, der ikke er meget for grøntsager.
Denne grøntsagssovs indeholder både blomkål, pastinakker, gulerødder, løg, hvidløg og æble. Det skulle man ikke lige tro hva’? Den smager fuldstændig fantastisk, så hvis du selv har svært ved at få spist nok grønt eller har nogen i familien, der kan være svære at lokke grøntsager i, så er denne her ret et rigtig godt bud.
Her har jeg serveret sovsen med købe falafler og ris. Et slags take på kødboller, men i en nem og vegetarisk version. Du kan servere den til alle mulige retter eller blande den med pasta eksempelvis.
Reklamelinks er markeret med*
Grøntsagssovs med falafler og ris
(Tilberedningstid kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Grøntsagssovsen
- 3 gulerødder
- ½ blomkål (370 g)
- 1 løg
- 3 fed hvidløg
- 2 pastinakker (300 g)
- 1 æble
- 3 spsk olie
- 4 tsk karry
- 2 tsk gurkemeje
- 250 ml madlavningsfløde (eller havrefløde)
- ½ liter vand
- 1 grøntsagsbouillon
- 2 spsk citronsaft
- salt og peber
Tilbehør
- 4 dl ris
- ca. 20 falalfer
Tilberedelse
- Klargør alle grøntsagerne og æblet og skær alt i små tern. De skal blendes senere, så det behøver ikke være så pænt.3 gulerødder,½ blomkål,1 løg,3 fed hvidløg,2 pastinakker,1 æble
- Varm olien i en stor gryde og steg grøntsagerne ved middel varme i 5 minutters tid. Tilsæt så 2 tsk karry og 1 tsk gurkemeje. Hellere starte med lidt for lidt, end lidt for meget, da der kan være stor forskel på styrken i krydderier. Rør rundt og tilstæt så fløde, vand, bouillon og citronsaft.3 spsk olie,4 tsk karry,2 tsk gurkemeje,250 ml madlavningsfløde,1/2 liter vand,1 grøntsagsbouillon,2 spsk citronsaft
- Lad det hele simre i ca. 20-30 minutter.
- Imens kan du lave tilbehøret. Kog risene efter anvisninger på pakken og tilbered falaflerne, hvis du har købt dem færdiglavede.4 dl ris,ca. 20 falalfer
- Tilbage til sovsen. Når den har simret og grøntsagerne er blevet møre, skal den blendes med en stavblender. Blend til den får en lind konsistens. Smag til med mere karry og salt og peber. Tilsæt evt ekstra vand for en mere flydende konsistens.salt og peber
Find flere opskrifter på nem, vegetarisk hverdagsmad her
Oftest stillede spørgsmål til hjemmelavet grøntsagssovs
Kan sovsen fryses?
Ja, det kan den sagtens.
Hvad kan man ellers bruge grøntsagssovsen til?
Du kan bruge den til rigtig mange forskellige ting. Som sovs til alt muligt andet. Eksempelvis kartofler og nogle vegetarfrikadeller. Du kan også hælde den over kogt pasta og bruge den til en cremet pastaret. Eller du kan spise den som suppe med noget lækkert brød til.
Flere opskrifter med masser af grøntsager
Jeg elsker at snige så mange grøntsager som muligt i min mad, og det er faktisk slet ikke så svært. Her har du tre bud på aftensmadretter, hvor der er masser af grønt i.
Grøntsagssovs med blomkål, pastinakker og æble
Som du kan se i billedet nedenfor og i ingredienslisten, så er det ikke så få grøntsager, der har sneget sig ind i denne sovs. Kan man smage dem? Næææh det kan man faktisk overhovedet ikke, så hvis du sidder og tænker ‘Jamen jeg kan ikke lide blomkål’, så er det altså ikke nogen undskyldning for ikke at lave denne grøntsagssovs 😉 Når man krydrer og blender grøntsagerne, så får den en dejlig sødme og fylde. Det er også derfor, at den er rigtig god til børn.
Hvis du ikke har lige præcis de grøntsager, som jeg bruger her i opskriften, så kan du sagtens bytte ud eller tilføre andre. Det kunne eksempelvis være selleri, knoldselleri, kartofler, jordskokker, porre osv. Du kan altid justerer tykkelsen på sovsen til sidst ved at putte ekstra vand i.
Find flere opskrifter på lækre gryderetter uden kød her.
Børnevenlig grøntsagssovs
Min søn på 3 år var meget skeptisk, da jeg serverede sovsen for ham. Han gad faktisk slet ikke smage på den, men da han så ved et uheld fik noget på gaflen udbrød han:
“MMMMmmmmh mor, det smager GODT”.
Og så spiste han ellers to gode portioner ren sovs, som han skovlede i sig med en ske. Dét er noget, der gør en mor her glad. Både det, at han spiser min mad, men også den viden, at det nærmest bare er grøntsager, der bliver skovlet ind.