Beluga lasagne

Når jeg vil forkæle både mig selv og dem, jeg laver mad til, så laver jeg min beluga lasagne. Kombinationen af de mørke, faste belugalinser og den fyldige, krydrede tomatsauce giver mig den samme tilfredsstillende følelse, som en klassisk lasagne gør. Bare med et plantebaseret twist.

Jeg synes især, den er oplagt at lave i weekenden, når jeg har lidt ekstra tid, og så smager resterne nærmest endnu bedre dagen efter. Hvis du leder efter en smagfuld og mættende vegetarisk lasagne, så er dette et godt bud.

Reklamelinks er markeret med*

Et stykke beluga lasagne
Ingen bedømmelser endnu

Beluga lasagne – lækker vegetarisk lasagne

En virkelig smagfuld vegetarlasagne, med en lasagnesauce fuld af belugalinser og grøntsager. Der er rigeligt med mornaysovs og selvfølgelig ost på toppen. Den smager næsten bedre dagen efter og kan også fryses.
Antal: 6 personer

(Tilberedningstid kan ændre sig ved justering)

Ingredienser 

Til lasagnesaucen

  • 1 løg (stort)
  • 4 fed hvidløg
  • ½ dl olivenolie
  • 1 gulerod (stor)
  • 200 g brune svampe
  • 2 spsk tomatpuré
  • 1 tsk tørret timian
  • 1 tsk tørret basilikum
  • 2 laurbærblade
  • 1 ½ dl rødvin
  • 2 dåser hakkede tomater
  • 3 dl vand
  • 1 terning grøntsagsbouillon
  • 2 dl madfløde (brug havrefløde for en vegansk version)
  • 1 tsk sukker
  • 200 g belugalinser (tørrede)
  • salt og peber

Til mornaysovsen

  • 75 g smør
  • 6 spsk hvedemel
  • 6 dl mælk
  • 1 tsk revet muskatnød
  • 175 g revet mozzarella
  • salt og peber

Derudover skal du bruge

  • 10 stk lasagneplader
  • 125 g frisk mozzarella til toppen (eller 125-150 g revet ost)

Tilberedelse

Lasagnesauce

  • Varm olivenolie i en stor gryde ved middelvarme. Hak løg og hvidløg fint og put det i gryden. Du kan evt. bruge en minihakker til alt hakkearbejdet med grøntsagerne, for at gøre det hurtigere og nemmere.
    1 løg,½ dl olivenolie,4 fed hvidløg
  • Rør rundt og skræl og hak imens gulerodden i små tern og kom dem i gryden.
    1 gulerod
  • Gør det samme med svampene. Kom salt og peber i. Jeg har ikke angivet præcise mængder, da man skal smage til løbende.
    200 g brune svampe
  • Steg og rør rundt i ca. 5 når alt er i gryden.
  • Tilsæt så tomatpure, krydderier og lad det simre et par minutter.
    2 spsk tomatpuré,1 tsk tørret timian,1 tsk tørret basilikum,2 laurbærblade
  • Tilsæt rødvin, hakkede tomater, vand, boullion, madlavningsfløde, sukker og linser. Skru lidt ned og lad retten simre i ca. 40 minutter til linserne er bløde. Den må også gerne simre længere. Det bliver den blot bedre af.
    1 ½ dl rødvin,2 dåser hakkede tomater,3 dl vand,2 dl madfløde,1 terning grøntsagsbouillon,1 tsk sukker,200 g belugalinser
  • Fisk laurbærbladene op og smag til med salt og peber.
    salt og peber

Mornaysovsen

  • Når der er gået minimum 30 minutter kan du begynde på mornaysovsen.
  • Smelt smørret i en mellemstor gryde. Tilsæt mel og pisk det godt sammen med et piskeris.
    75 g smør,6 spsk hvedemel
  • Tilsæt nu mælk og rør godt rundt, til saucen begynder at blive lidt tyk.
    6 dl mælk
  • Tilsæt muskatnød, ost, salt og peber. Rør godt rundt og tag gryden af varmen.
    1 tsk revet muskatnød,175 g revet mozzarella,salt og peber

Nu skal den samles

  • Tænd ovnen på 175 grader, varmluft. Smør et ovnfast fad med olie eller smør. Jeg brugte et fad med følgende mål: 22 x 32 x 5 cm*.
  • Nu er det tid til at samle lasagnen. Hæld først monaysauce i, så lasagnesauce, så plader og fortsæt sådan. Slut at med mornaysauce. Når jeg laver den, så kommer der to lag lasagnesauce i og tre lag mornay.
    10 stk lasagneplader
  • Fordel så frisk mozzarella på toppen, som er skåret i skiver a ca. 3 mm. Alternativt kan du bruge revet mozzarella.
    125 g frisk mozzarella til toppen
  • Bag den i ovnen i ca. 40-45 minutter og lad den derefter køle lidt af, før den er klar til at blive serveret.

Noter

  • Du kan også bruge fade med andre mål, men jeg har kun testet med disse mål. 
Kunne du lide opskriften?

(Klik på stjernerne for at bedømme)

Ingen bedømmelser endnu
Pin Del Print
Har du lavet opskriften?Jeg vil elske at se, hvad du har kreeret! Tak mig gerne på @beetrootbakery, så jeg kan følge med eller brug hashtagget #beetrootbakery

Hvis du godt kan lide denne opskrift, så kan jeg også anbefale min opskrift på vegetarisk linselasagne.

Vegetarlasagne – linselasagne med røde linser
Den ultimativt bedste vegetarlasagne har du lige her. Kødet er byttet ud med masse grøntsager og røde linser og så er der rigeligt med mornaysauce i.
Gå til opskrift
vegetarlasagne med røde linser
Et stykke beluga lasagne med en gaffel på tallerkenen

Ingredienser i min beluga lasagne

Herunder får du et overblik over, nogle af de ingredienser der er i selve lasagnesovsen og hvordan de bidrager til min lasagne. Samt hvilke justeringer du eventuelt kan lave.

  • Gulerødder: Guleroden giver en let sødme og lidt ekstra struktur til saucen. Den hjælper også med at balancere syren fra tomaterne.
  • Brune svampe: Svampene tilføjer en umamirig dybde og en lidt kødfuld konsistens. Jeg hakker dem rimelig fint, så de smelter sammen med linserne i saucen.
  • Tomatpuré: Den koncentrerede tomatsmag er med til at give saucen fylde og dybde. Jeg sørger altid for at riste den kort i gryden for at tage den rå smag af og fremhæve sødmen.
  • Tørret timian og basilikum: Disse to klassiske krydderier skaber den italienske grundsmag, jeg gerne vil opnå. Timianen giver varme, mens basilikum tilfører noget grønt og aromatisk. Du kan også bruge oregano, hvis du hellere vil det.
  • Rødvin: Rødvinen giver en kompleksitet og dybde, som jeg synes løfter hele retten. Vinen koger naturligvis ind, så der kun er smagen tilbage – ikke alkoholen. Du kan bare bruge en billig vin. Hvis jeg ikke har vin ved hånden, bruger jeg ekstra bouillon og en sjat balsamico i stedet.
  • Belugalinser: Beluga linser er stjernen i retten. De holder formen under tilberedningen og giver en fast, men blød tekstur. Jeg har prøvet med grønne linser før, men beluga er klart min favorit til denne type lasagne.
  • Sukker: Bare en lille smule for at balancere tomaternes syre. Jeg smager altid til og justerer efter behov.
Et stykke beluga lasagne

Serveringsforslag til beluga lasagne

Jeg elsker at servere denne lasagne med en enkel grøn salat ved siden af. Noget med sprøde blade, en syrlig vinaigrette og måske lidt ristede kerner eller valnødder. Det giver en god kontrast til den varme, cremede lasagne. En god hjemmelavet dressing med sennep, citronsaft og olivenolie fungerer altid godt her. Det kunne også være lækkert at servere disse stegte broccolini til.

Hvis det skal være lidt ekstra, for eksempel til gæstemiddag, laver jeg nogle gange også et rustikt brød ved siden af. Noget surdejsbrød med god skorpe, som kan suge lidt af saucen op. Det er ret lækkert, synes jeg, især hvis man som jeg elsker at få det hele med fra tallerkenen.

Jeg kan godt lide at lave den om søndagen, hvor jeg har tid til at forberede lidt ekstra, og så har jeg rester til mandag og tirsdag. Den holder sig nemlig rigtig fint i køleskabet i 2-3 dage, og smagen bliver kun bedre, når den får lov at trække lidt.

Et stykke beluga lasagne på en tallerken
To stykker beluga lasagne

Måske er disse opskrifter med belugalinser også noget for dig?

Beluga Bolognese
Denne luksus beluga bolognese har fået masser af kærlighed og det kan smages. Perfekt til både hverdag og weekend. Den smager nærmest bedre dagen efter, så lav gerne en stor portion.
Gå til opskrift
Beluga bolognese anretning på tallerken
Dahl med belugalinser
Dahl med belugalinser er en cremet gryderet med masser af næring og proteiner. Den er tilmed vegansk og smager helt fantastisk.
Gå til opskrift
sort dahl med belugalinser

Oftest stillede spørgsmål til beluga bolognese

Kan jeg bruge andre linser end belugalinser?

Det kan du godt, men jeg vil virkelig anbefale at bruge belugalinser, hvis du kan få fat i dem. De holder formen rigtig flot under tilberedning og giver en fast og nærmest kødfuld konsistens, som gør dem perfekte i en beluga lasagne. Hvis du bruger grønne linser, så vær opmærksom på, at de har tendens til at koge mere ud. Så forkort evt. kogetiden en smule og smag løbende på dem.

Kan beluga lasagne fryses?

Ja, det kan den sagtens. Jeg fryser den ofte i portionsstørrelser, så jeg har nem og lækker mad klar til travle dage eller til madpakken. Det vigtigste er at lade lasagnen køle helt af, før du pakker den i lufttætte beholdere. Når den skal bruges igen, lader jeg den tø op i køleskabet natten over og varmer den op i ovnen. Evt. dækket med lidt sølvpapir, så toppen ikke bliver for mørk.

Hvor længe kan den holde sig?

Beluga lasagnen holder sig fint i køleskabet i 2-3 dage. Faktisk synes jeg næsten, den bliver endnu bedre dagen efter, når smagene har fået lov at sætte sig. Jeg opbevarer den i en lukket beholder og varmer den op i ovn eller mikroovn. Så smager den næsten som frisklavet igen.

Del med nogen du holder af
Katharina Kjeldgaard
Katharina Kjeldgaard

Hej, jeg hedder Katharina og det her er min vegetariske madblog, hvor jeg deler alle mine bedste opskrifter på vegetarisk hverdagsmad og diverse lækkerier.

Jeg håber, du bliver inspireret af mine opskrifter til at lave sund hverdagsmad uden lange ingredienslister. Mad der smager godt og som alle ved bordet har lyst til at spise. Jeg er især glad for at lave mad med grøntsager og masser af bælgfrugter.

Om du er garvet eller ny i køkkenet, så håber jeg, at du kan finde nogle nye favoritter her på siden.

Til dagligt deler jeg opskrifter her på siden og på min IG. Derudover samarbejder jeg med diverse virksomheder og hjælper dem med at producere opskrifter og sprede budskabet om grønne produkter.

Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments