Linsesteg

Hvis du leder efter en smagfuld og nem vegetarisk julesteg, så er denne linsesteg med svampe og nødder et hit. Den er indbagt i sprød butterdej og fyldt med saftige champignon, krydrede linser og ristede valnødder. Perfekt til både julens middage og som imponerende gæsteret. Jeg elsker, hvor nem den er at lave, og så smager den af meget mere, end den kræver i tid og arbejde. Den er ideel, når man gerne vil servere noget, der er både er mættende, festligt og kødfrit.

Indbagt linsesteg

Lækker, varm og vegetarisk linsesteg til jul og gæstemad

Reklamelinks er markeret med*

Indbagt linsesteg med svampe og nødder
Ingen bedømmelser endnu

Linsesteg med svampe og nødder

Nem og velsmagende linsesteg med svampe og nødder, som er ideel til gæstemad og julemåltidet. Stegen er til 4-6 personer. Selve fyldet kan laves dagen inden den skal serveres.
Antal: 4 personer

(Tilberedningstid kan ændre sig ved justering)

Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 1 time 20 minutter
Samlet tid 1 time 40 minutter

Ingredienser 

Tilberedelse

  • Start med at hakke valnødderne fint og steg dem på en pande ved middel varme. De skal blive let gyldne. Hæld dem over på en tallerken og lad dem stå og køle af.
    100 g valnødder
  • Hak løg og hvidløg fint. Varm olien i en stor pande og tilsæt løget og steg til det er blødt.
    1 spsk olivenolie,1 løg
  • Tilsæt hvidløg og gør nu de andre grøntsager klar. Skær aubergine i små tern og kom dem i løbende
    3 fed hvidløg,140 g aubergine
  • Vask og hak svampe fint og tilsæt dem løbende, som de bliver klar. Når alt er i skal det stå og stege i ca. 10-15 minutter.
    200 g brune champignon
  • Tilsæt siet og skyllede linser, tomatpure, timian, rosmarin, soya og dijonsennep. Lad blandingen simre i yderligere 10–15 minutter.
    2 spsk tomatpure,1 dåse grønne linser,2 tsk tørret timian,2 tsk tørret rosmarin,1 spsk soya,2 tsk dijonsennep,1 tsk kværnet peber,1 tsk salt
  • Forvarm ovnen til 200°C.
  • Tag fyldet af varmen kom valnødder i og bland det hele godt rundt. Lad derefter blandingen køle af i en skål i 15 minutter.
  • Nu skal linsestegen samles. Rul dejen ud på en bageplade og fordel linseblandingen på butterdejen i en aflang form på midten.
    1 plade butterdej
  • Skær dejen i mindre strimler og fold dem ind over fyldet. Det gør ikke noget, hvis det ikke er perfekt. Den skal nok blive flot alligevel. Luk den godt i toppen. Se evt. billeder her i indlægget.
  • Pensl med et sammenpiskede æg og drys med tørret timian.
    1 æg
  • Bag den i 25–30 minutter eller indtil butterdejen er gylden og sprød. Lad den køle af i 15 minutter før du servere. Så får den lov at sætte sig lidt.
Kunne du lide opskriften?

(Klik på stjernerne for at bedømme)

Ingen bedømmelser endnu
Pin Del Print
Har du lavet opskriften?Jeg vil elske at se, hvad du har kreeret! Tak mig gerne på @beetrootbakery, så jeg kan følge med eller brug hashtagget #beetrootbakery

Hvis du godt kan lide denne opskrift, så kan jeg også anbefale min opskrift på svampepostej

Svampepostej
En lækker vegansk svampepostej som smager fantastisk på rugbrød eller brød. Spis den til frokost eller server den til julemaden eller et tapasbord.
Gå til opskrift
Svapmepostej hvor der er taget en skive fra den
Indbagt linsesteg med svampe og nødder

Ingredienser i linsesteg

De enkelte ingredienser i retten bidrager hver især til at skabe en dyb og smagfuld linsesteg. Her er en gennemgang af nogle af de vigtigste elementer:

  • Valnødder: Valnødderne giver en skøn, let bitter nøddesmag og en sprød konsistens, der bryder dejligt med de bløde linser og svampe. De skal gerne hakkes groft, så man stadig kan mærke dem i fyldet. Alternativt kan du også bruge hasselnødder eller andre former for nødder. Jeg har dog ikke selv testet dette.
  • Brune champignon: De brune champignon er mere smagfulde end de hvide og tilfører en kødfuld tekstur, der gør linsestegen ekstra tilfredsstillende. De skal gerne hakkes fint, så de smelter godt sammen med de andre ingredienser.
  • Aubergine: Auberginen giver en cremet, blød konsistens, der binder fyldet sammen. Den suger smag til sig og gør fyldet mere saftigt og smelter fint sammen med linserne.
  • Tomatpuré: Tomatpuréen bidrager med en dyb umamismag og lidt syrlighed, som giver balance i fyldet.
  • Grønne linser: De kogte linser er fyldets proteinbase. De giver en mild smag og en god, mættende konsistens. I denne opskrift bruger jeg gerne linser fra dåse for nemhedens skyld, men du kan også selv koge dem.
  • Tørret timian: Timian passer perfekt til svampe og linser og tilfører en jordet, let skarp smag.
  • Tørret rosmarin: Rosmarin giver den klassiske smag af jul og passer godt sammen med både nødder og butterdej.
  • Soya: Soyaen tilfører salt og umami, og giver fyldet dybde. Den erstatter på en måde den smag, man ellers ville få fra kød.
  • Dijonsennep: Dijonsennep giver et lille spark og bid i smagen. Det er en detalje, men det gør en stor forskel.
  • Kværnet peber: Peber giver varme og krydderi. Brug gerne friskkværnet for mest smag.
  • Butterdej: Butterdejen gør linsestegen indbydende, sprød og festlig. Den fungerer som en lækker indpakning, der holder på alt det gode indeni.
Tallerken med julemad og linsesteg

Tips til den bedste linsesteg

Linsesteg er egentlig ret ligetil at lave, men der er nogle få tricks, som gør en stor forskel på smag og konsistens. Her er de tips, jeg selv har haft mest glæde af:

Rist valnødderne let først: Et hurtigt riste-tur på en tør pande får valnøddernes smag til at træde tydeligere frem og giver mere dybde til fyldet.

Sauter grøntsagerne godt: Løg, hvidløg, champignon og aubergine skal sauteres grundigt, så de får sødme og mister overskydende væske. Hvis ikke de får nok tid, risikerer man et vandet fyld.

Lad fyldet køle af før du pakker det ind: Butterdej og varmt fyld er ikke et godt match. Hvis fyldet er for varmt, bliver dejen blød og svær at arbejde med. Jeg plejer at lade det stå og køle af i 15-20 minutter.

Pensl med æg og husk enderne: Det sammenpiskede æg giver en flot gylden overflade. Jeg pensler også lidt langs samlingerne og enderne for at holde det hele samlet og give lidt ekstra farve og så slutter jeg af med lidt tørret timian eller rosmarin.

Lad den køle af inden du skærer i den: Et lille trick er at lade linsestegen hvile i 5-10 minutter efter den kommer ud af ovnen. Det gør den lettere at skære i skiver, og fyldet holder sig pænt på plads.

Sådan serverer jeg min linsesteg

Du kan servere denne linsesteg som en hovedret til juleaften eller en julefrokost, men den passer også rigtig godt til gæstemiddage hele vinteren. Den går fantastisk sammen med klassisk juletilbehør som kartofler, brun sovs, syltede rødløg og en salat. Det kunne eksempelvis være denne med ovnbagte rosenkål og græskar.

Vil du gøre det lidt lettere og mere hverdagsagtigt, kan du servere den med en cremet kartoffelmos og en noget grønt.

Hvis du har rester, så smager den også skønt dagen efter. Enten lunet i ovnen eller på en pande med lidt smør.

Fyld til linsesteg
Linsesteg der ikke har været i ovnen
Indbagt linsesteg

Måske er disse opskrifter på vegetarisk julemad også noget for dig?

Svampepostej
En lækker vegansk svampepostej som smager fantastisk på rugbrød eller brød. Spis den til frokost eller server den til julemaden eller et tapasbord.
Gå til opskrift
Svapmepostej hvor der er taget en skive fra den
Hasselback knoldselleri
Blødt og fugtigt inden i og sprødt udenpå. Hasselback knoldselleri er en fantastisk måde at tilberede knoldselleri på og kan bruges som både tilbehør og hovedrollen på en tallerken.
Gå til opskrift
hasselback knoldselleri
Vegetarisk brun sovs
Vegetarisk eller ej. Det her er den bedste brune sovs, jeg har smagt! Lige som en brun sovs skal smage. Opskriften giver til 6 dl, så overvej om du måske skulle lave dobbeltportion.
Gå til opskrift
vegetarisk brun sovs

Oftest stillede spørgsmål til beluga bolognese

Kan linsestegen laves dagen før?

Ja, det kan den sagtens. Jeg vil dog anbefale, at man laver fylder dagen før og så pakker man den ind på selve dagen og bager den på dagen, den skal serveres.

Hvordan opbevares rester bedst?

Pak rester ind i en lufttæt beholder og stil i køleskabet. Den holder sig fint i op til 3 dage og er nem at varme op igen i ovnen.

Hvad kan jeg servere til linsesteg?

Klassisk tilbehør som brun sovs, ovnbagte rodfrugter, kartofler og en salat passer rigtig godt.

Kan jeg gøre den vegansk?

Ja, du kan bruge vegansk butterdej (mange færdigkøbte er det) og pensle med plantedrik i stedet for æg. Fyldet er allerede vegansk i sig selv.

Del med nogen du holder af
Katharina Kjeldgaard
Katharina Kjeldgaard

Hej, jeg hedder Katharina og det her er min vegetariske madblog, hvor jeg deler alle mine bedste opskrifter på vegetarisk hverdagsmad og diverse lækkerier.

Jeg håber, du bliver inspireret af mine opskrifter til at lave sund hverdagsmad uden lange ingredienslister. Mad der smager godt og som alle ved bordet har lyst til at spise. Jeg er især glad for at lave mad med grøntsager og masser af bælgfrugter.

Om du er garvet eller ny i køkkenet, så håber jeg, at du kan finde nogle nye favoritter her på siden.

Til dagligt deler jeg opskrifter her på siden og på min IG. Derudover samarbejder jeg med diverse virksomheder og hjælper dem med at producere opskrifter og sprede budskabet om grønne produkter.

Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments