Kikærter
Jeg elsker kikærter og jeg har næsten altid et par dåser på lager. Så hvis du leder efter sunde, mættende og nemme retter med kikærter, så er du landet det helt rigtige sted. Her finder du både varme gryderetter til hverdagen, sprøde salater til frokosten og små søde sager med et sundt twist. Kikærter er ikke bare proteinrige og billige, de er også helt geniale til vegetarisk mad, fordi de giver god mæthed og masser af smag. Uanset om du er ny i det plantebaserede køkken, eller bare mangler inspiration til flere grønne måltider, så håber jeg, at du vil blive inspireret til at lave mad med kikærter.
Derfor elsker jeg kikærter i madlavningen
Kikærter er sådan en ingrediens, jeg altid har liggende i skabet. De kan bruges til alt fra cremede gryderetter og fyldige salater til lune deller og sunde snacks. Det smarte ved kikærter er, at de både mætter godt, smager dejligt og passer perfekt ind i et vegetarisk eller plantebaseret køkken. De har en mild, nøddeagtig smag og en fast konsistens, som gør dem virkelig alsidige i madlavningen.
En af de ting, jeg især holder af ved kikærter, er hvor nemme de er at bruge. Du kan selvfølgelig koge dem selv, hvis du har tiden – det gør jeg nogle gange i store portioner og fryser ned, men de færdigkogte kikærter på dåse fungerer også super godt til det meste. Det gør det nemt at lave hurtig og billig hverdagsmad, der stadig smager af noget.
Og så er kikærter faktisk ret geniale til at strække en ret. Hvis du for eksempel laver en grøntsagsgryde eller en salat, kan du tilsætte en dåse kikærter, og vupti, så er retten både mere mættende og får et ekstra skud protein. Det gør dem især gode i vegetarmad, hvor man gerne vil have noget, der virkelig giver fylde og bid.
Brug kikærter i både salte og søde opskrifter
Det er ikke kun i det salte køkken, kikærterne skinner. Du kan også bruge dem i bagværk og desserter. Det lyder måske lidt vovet, men tro mig, kikærter i kage fungerer overraskende godt! De giver en svampet konsistens og bidrager med en god mæthed, så man ikke ender med at spise hele fadet på én gang (selvom det nogle gange er svært at lade være). Se eksempelvis min opskrift på blondie med kikærter.
Jeg har selv eksperimenteret med småkager, energikugler og endda brownieopskrifter med kikærter og det kan virkelig anbefales, hvis man gerne vil skrue lidt ned for sukkeret og op for de gode næringsstoffer. Det er især smart, hvis man har børn og gerne vil give dem lidt sundere alternativer, som stadig smager af forkælelse.
I det salte køkken er der jo næsten ingen grænser for, hvad kikærter kan bruges til. De fungerer godt i gryderetter, som giver dem mulighed for at suge smag til sig. De er oplagte i salater, hvor de giver fylde og tekstur.
Kikærter som base i grøn og billig hverdagsmad
Noget af det bedste ved kikærter er, at de er så budgetvenlige. Hvis du køber dem tørrede og koger dem selv, koster de nærmest ingenting. Selv på dåse er de billige og drøje i brug. Det betyder, at du nemt kan lave en god portion mad, der rækker til flere dage, uden at det koster en formue.
Når jeg laver mad med kikærter, tænker jeg ofte i store portioner. For eksempel en stor gryde med kikærtegryde med tomat og kokosmælk, som kan spises med ris den ene dag og i pitabrød dagen efter. Eller en stor salat med bagte grøntsager og kikærter, der fungerer godt både som hovedret og som tilbehør. Det gør madplanlægningen lidt nemmere og det er jo altid rart i en travl hverdag.
Samtidig er kikærter gode at bruge som “fyld” i retter, hvor man ellers ville bruge kød. Du kan for eksempel lave en vegetarisk bolognese med kikærter i stedet for hakket oksekød, eller smide dem i en curry i stedet for kylling. Det giver stadig masser af smag og mæthed, men med en lettere fornemmelse i kroppen bagefter.
Proteinrige måltider med kikærter
Kikærter er rige på planteprotein, og det gør dem til en oplagt del af en vegetarisk eller vegansk kost. Men det betyder ikke, at de kun er for vegetarer. De fleste af mine opskrifter er tænkt som grønne alternativer, som hele familien kan spise med på. Det handler ikke om at undvære noget, men om at tilføje noget nyt.
Hvis du er vant til at lave mad med kød, kan det være en god idé at starte med at bruge kikærter i kombination med andre ingredienser, du kender. For eksempel i en pastaret med tomatsauce, hvor du tilsætter kikærter sammen med svampe eller squash. Det gør retten mere spændende og giver dig muligheden for at spise lidt mere grønt uden at det føles som en omvæltning.
Mange af opskrifterne med kikærter er også oplagte til madpakker, fordi de smager godt både kolde og varme. En rest kikærtegryde kan nemt komme med i en termokop, og en kikærtesalat med quinoa eller couscous holder sig frisk hele dagen. Det er små tricks, der gør det nemmere at spise sundt og varieret. Også på farten.
Praktiske tips til opskrifter med kikærter
-
Tørrede vs. dåse: Tørrede kikærter kræver iblødsætning (mindst 8 timer) og derefter kogning. Kikærter på dåse er til gengæld hurtige og nemme at bruge direkte.
-
Kogevand: Gem kogevandet (eller væsken fra dåsen), også kaldet aquafaba – det kan piskes til skum og bruges i bagværk.
-
Opbevaring: Kogte kikærter kan fryses ned i portioner, så du altid har en nem base klar.
-
Krydderier: Kikærter smager særligt godt sammen med spidskommen, paprika, citron, hvidløg og friske krydderurter.