Annonce

Fire simple råd: Sådan spiser du mere klimavenligt

I dag skal det handle om noget vi alle sammen gør. Måske flere gange om ugen. Måske endda dagligt. Det skal handle om at købe ind. Desværre intet lummert, men det havde du nok gættet ud fra overskriften 😉

Du kender det måske. Du står i supermarkedet og vil gerne tage nogle klimavenlige valg, men det er uoverskueligt og svært. Hvor starter man lige. Er økologisk altid bedst? Er kylling bedre end fisk? Og er det ikke noget med, at man helst skal undgå ris? For ikke at tale om avocadoer? Og vidste du at…

Æbler

Spis mere plantebaseret

Hvis du virkelig vil rykke på dit klimaaftryk, så er noget af det mest effektive du kan gøre at skrue ned for dit kød- og mejeriforbrug. Kød og mejeriprodukter har nemlig et ekstremt højt klimaaftryk. Hvis du vil vide mere, så kan jeg anbefale dokumentaren Cowspiracy på Netflix.

Jeg har læst nogle forskellige artikler og de har nærmest alle sammen forskellige statistikker og tal, men det virker til, at der er enighed om, at især oksekød er slemt, da køer blandt andet skal bruge ekstreme mængder vand og er drøvtyggere og derfor udleder store mængder metangas.

Kylling og laks skulle være bedre valg, men plantebaserede alternativer er bedst, da de har en klimabelastning, som er næsten 50 gange lavere end oksekød.

Se disse opskrifter med inspiration til proteinrige alternativer:

Vegetarisk panang curry med peanut butter

Vegansk shepherds’ pie

Curry med quinoa og kartofler

Vegetarisk ret med søde kartofler og linser

Vegetarisk ret med grønne linser

Spis efter sæson

Noget som jeg allerede har stort fokus på her på bloggen er at spise efter sæson i Danmark, da man mindsker transporten og energiforbruget til køl og frys. Især robuste grøntsager som kål, rødbeder, kartofler, løg og gulerødder, der kan holde sig længe er gode.

Mmmh friske jordbær om sommeren, sprøde æbler til efteråret, rodfrugter om vinteren og asparges til foråret. Det smager bare bedre, når råvarerne kommer frisk fra markerne 🙂

Det koster dyrt på klimakontoen, når man transporterer eksotiske frugter (især med fly) og når man dyrker grønsager i drivhuse. Danske tomater og agurker dyrket i drivhuse uden for sæson er faktisk værre end importerede appelsiner og bananer. Det lyder jo helt vildt.

Er du i tvivl om, hvad der er i sæson hvornår, så tjek min sæson føljeton ud her.

Fire simple råd: Sådan spiser du mere klimavenligt 1

Drik vand fra hanen (og hav altid en refill flaske på dig)

Noget af det jeg hader allermest at bruge penge på er flasker med vand. De koster en bondegård og helt seriøst, du kan få det gratis fra hanen. Derfor har jeg altid en refill flaske på mig, når jeg er ude.

Udover det er mega dyrt, så er klimaaftrykket også 35 gange højere end, når man tapper vand fra en hane. Yikes. Og så kommer det i engangsplastikflasker, som kan ende i vores natur og have. Dobbelt yikes.

Undgå madspild

Endnu en af mine hjertebørn. At undgå madspild. Kig dine skabe, skuffer og køleskab godt igennem før du handler ind, så du ikke ender med at have dobbelt af noget eller for meget mad.

Hvis du er interesseret i at være med til at stoppe madspild, så læs også mit indlæg om Foodsharing Copenhagen her.

Her er de links til de artikler, hvor jeg har taget fakta fra til indlægget:

https://taenk.dk/test-og-forbrugerliv/mad-og-indkoeb/mad-saadan-spiser-du-mere-klimavenligthttps://videnskab.dk/naturvidenskab/oksekoed-er-otte-gange-vaerre-for-klimaet-end-kylling-og-lakshttps://groenforskel.dk/klimavenlig-maelk/
Del med nogen du holder af
Katharina Kjeldgaard
Katharina Kjeldgaard

Hej, jeg hedder Katharina og det her er min vegetariske madblog, hvor jeg deler alle mine bedste opskrifter på vegetarisk hverdagsmad og diverse lækkerier.

Jeg håber, du bliver inspireret af mine opskrifter til at lave sund hverdagsmad uden lange ingredienslister. Mad der smager godt og som alle ved bordet har lyst til at spise. Jeg er især glad for at lave mad med grøntsager og masser af bælgfrugter.

Om du er garvet eller ny i køkkenet, så håber jeg, at du kan finde nogle nye favoritter her på siden.

Til dagligt deler jeg opskrifter her på siden og på min IG. Derudover samarbejder jeg med diverse virksomheder og hjælper dem med at producere opskrifter og sprede budskabet om grønne produkter.

Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments