Bæredygtig livsstil

Fire simple råd: Sådan spiser du mere klimavenligt

I dag skal det handle om noget vi alle sammen gør. Måske flere gange om ugen. Måske endda dagligt. Det skal handle om at købe ind. Desværre intet lummert, men det havde du nok gættet ud fra overskriften 😉

Du kender det måske. Du står i supermarkedet og vil gerne tage nogle klimavenlige valg, men det er uoverskueligt og svært. Hvor starter man lige. Er økologisk altid bedst? Er kylling bedre end fisk? Og er det ikke noget med, at man helst skal undgå ris? For ikke at tale om avocadoer? Og vidste du at…

Det er svært at gøre det godt på alle fronter, og som jeg snakkede om i mit indlæg om Bæredygtig Balance, så tror jeg heller ikke det er vejen frem. Det samme gælder når du handler ind. Du vil aldrig kunne undgå at belaste klimaet med den mad du indtager, men i stedet for at give op på forhånd eller slå dig selv i hovedet med det, så har jeg samlet nogle tommelfingerregler, som du kan have i baghovedet næste gang du shopper.

Æbler

Spis mere plantebaseret

Hvis du virkelig vil rykke på dit klimaaftryk, så er noget af det mest effektive du kan gøre at skrue ned for dit kød- og mejeriforbrug. Kød og mejeriprodukter har nemlig et ekstremt højt klimaaftryk. Hvis du vil vide mere, så kan jeg anbefale dokumentaren Cowspiracy på Netflix.

Jeg har læst nogle forskellige artikler og de har nærmest alle sammen forskellige statistikker og tal, men det virker til, at der er enighed om, at især oksekød er slemt, da køer blandt andet skal bruge ekstreme mængder vand og er drøvtyggere og derfor udleder store mængder metangas.

Kylling og laks skulle være bedre valg, men plantebaserede alternativer er bedst, da de har en klimabelastning, som er næsten 50 gange lavere end oksekød.

Se disse opskrifter med inspiration til proteinrige alternativer:

Vegetarisk panang curry med peanut butter

Vegansk shepherds’ pie

Curry med quinoa og kartofler

Vegetarisk ret med søde kartofler og linser

Vegetarisk ret med grønne linser

Spis efter sæson

Noget som jeg allerede har stort fokus på her på bloggen er at spise efter sæson i Danmark, da man mindsker transporten og energiforbruget til køl og frys. Især robuste grøntsager som kål, rødbeder, kartofler, løg og gulerødder, der kan holde sig længe er gode.

Mmmh friske jordbær om sommeren, sprøde æbler til efteråret, rodfrugter om vinteren og asparges til foråret. Det smager bare bedre, når råvarerne kommer frisk fra markerne 🙂

Det koster dyrt på klimakontoen, når man transporterer eksotiske frugter (især med fly) og når man dyrker grønsager i drivhuse. Danske tomater og agurker dyrket i drivhuse uden for sæson er faktisk værre end importerede appelsiner og bananer. Det lyder jo helt vildt.

Er du i tvivl om, hvad der er i sæson hvornår, så tjek min sæson føljeton ud her.

Drik vand fra hanen (og hav altid en refill flaske på dig)

Noget af det jeg hader allermest at bruge penge på er flasker med vand. De koster en bondegård og helt seriøst, du kan få det gratis fra hanen. Derfor har jeg altid en refill flaske på mig, når jeg er ude.

Udover det er mega dyrt, så er klimaaftrykket også 35 gange højere end, når man tapper vand fra en hane. Yikes. Og så kommer det i engangsplastikflasker, som kan ende i vores natur og have. Dobbelt yikes.

Undgå madspild

Endnu en af mine hjertebørn. At undgå madspild. Kig dine skabe, skuffer og køleskab godt igennem før du handler ind, så du ikke ender med at have dobbelt af noget eller for meget mad.

Hvis du er interesseret i at være med til at stoppe madspild, så læs også mit indlæg om Foodsharing Copenhagen her.

 

Her er de links til de artikler, hvor jeg har taget fakta fra til indlægget:

https://taenk.dk/test-og-forbrugerliv/mad-og-indkoeb/mad-saadan-spiser-du-mere-klimavenligt
https://videnskab.dk/naturvidenskab/oksekoed-er-otte-gange-vaerre-for-klimaet-end-kylling-og-laks
https://groenforskel.dk/klimavenlig-maelk/

 


Pssst… Følg også med på min Instagram, hvor jeg deler små hverdagsøjeblikke og hverdagsmagi, samt min Facebook-side, hvor jeg deler interessante links og giver besked, når der er nye indlæg på bloggen. Følg også bloggen via Bloglovin’ her.

Måske kan du også lide disse indlæg

Ingen kommentarer

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.