Den lækreste vegetar bolognese, som er spækket med smag, grøntsager og røde linser. Den har masser af umami og tekstur og man savner slet ikke kødet.
Denne vegetar bolognese indeholder en masse lækre ingredienser, som giver smag og tekstur til sovsen. Jeg har taget udgangspunkt i min populære opskrift på vegetarlasagne, hvor jeg bruger en sovs, som minder meget om denne.
Hvis du har en food processor, så kan den laves relativt nemt, da der er en del, som skal hakkes. Den kan også laves uden. Min opskrift på linsebolognese giver til en stor portion, så der både er til dagen efter og evt. nogle portioner til fryseren. Afhængigt af hvor mange, der spiser med selvfølgelig.


Vegetar bolognese med røde linser
Ingredienser
- 1 stort løg
- 4 fed hvidløg
- 1 squash (ca. 250 g)
- 200 g brune svampe
- 1 aubergine (ca. 300 g)
- 2 mellemstore gulerødder (ca. 200 g)
- 3 tsk tørret timian
- 3 tsk tørret oregano
- 1 dåse tomatpure (140 g)
- 50 g soltørrede tomater i olie
- 2 dåser hakkede tomater
- 5 dl vand
- 1 terning grøntsagsbouillon
- 200 g røde linser
- 3 tsk balsamico eddike
- Olie til at stege i
- Salt og peber
Tilbehør
- pasta/spaghetti
- parmesan
Tilberedelse
- Denne vegetariske bolognese er spækket med grøntsager, så det er klart nemmest, hvis du finder din foodprocesser frem, så den kan klare hakkearbejdet for dig. Du kan også bruge en kniv, men så tager det længere tid. Hvis du vælger en kniv, vil jeg anbefale dig at forberede alle grøntsagerne inden du starter sovsen. Vælger du foodprocesseren, så kan du blende dem løbende, som jeg også gør i denne opskrift.
- Varm noget olie i en stor gryde ved middel varme. Pil løg og hvidløg og halver dem. Smid dem i en foodprocesser, så de bliver hakket fint. Put løg og hvidløg i gryden og rør rundt.1 stort løg, 4 fed hvidløg, Olie til at stege i
- Nu til de andre grøntsager. Vask din squash og skær den i skiver af 5-7 cm. Put dem i foodprocessoren og blend til de er hakket i små stykker. Put derefter indholdet i gryden sammen med løg og hvidløg.1 squash
- Vask svampene og giv også dem i en tur i foodprocesseren inden de kommer i gryden. Husk at røre rundt i gryden undervejs.200 g brune svampe
- Gør det samme med auberginen og til sidst med skrællede gulerødder.1 aubergine, 2 mellemstore gulerødder
- Tilsæt tørret timian og tørret oregano og steg grøntsagerne af i minium 10 minutter eller til de begynder at blive bløde.3 tsk tørret timian, 3 tsk tørret oregano
- Hak de soltørrede tomater i mindre stykker og tilsæt dem til gryden sammen med tomatpureen. Lad det stege med i et par minutters tid.50 g soltørrede tomater i olie, 1 dåse tomatpure
- Tilsæt så vand, hakkede tomater, grøntsagsbouillion og balsamico eddike.2 dåser hakkede tomater, 5 dl vand, 1 terning grøntsagsbouillon, 3 tsk balsamico eddike
- Skyld de røde linser under en si og hæld også dem i.200 g røde linser
- Lad nu sovsen simre i minimum 40-50 minutter under omrøring og smag til med salt og peber. Server med kogt pasta og revet parmesan.Salt og peber
Ofte stillede spørgsmål til vegetar bolognese:
Kan sovsen fryses?
Ja, det kan den sagtens. Jeg vil anbefale at du fryser den i en eller flere portioner, så du ved, hvor meget sovs, der er. Den varmes blot op i en gryde igen. Enten optøet eller fra frost med lidt vand i bunden af gryden.
Kan man bruge andre linser?
Ja, det kan du sagtens. Jeg har engang prøvet at lave den med grønne linser og det smagte også super. De har mere bid i sig og koger ikke ud på samme måde. Obs. Det kan være, at du skal være opmærksom på simretiden, hvis du bruger andre linser, da det kan variere, hvor land tid det tager at tilberede dem.
Kan man bruge andre grøntsager?
Ja sagtens. Det er bare med at kigge i grøntsagsskuffen og se om man har nogle rester. Porre, bladselleri, revet pastinak, peberfrugter osv.

Børnevenlig vegetar bolognese
Der er ingen tvivl om, at bolognese er en klassiker hos mange børnefamilier, så hvis du godt kunne tænke dig at introducere flere kødfri retter derhjemme, så kan jeg anbefale en omgang vegetarisk kødsovs. Hvis du synes, at linserne er lidt for tydelige, så kan du evt. give den en tur med en stavblender, når sovsen har simret færdigt.
Retten er også særlig god til børn, da der gemmer sig rigtig mange grøntsager i sovsen, som ellers kan være svære at få i børn (og også mange voksne). Aubergine, gulerødder, squash og svampe blandt andet.
Og hvis du nu tænker ‘jeg kan ikke lide svampe’, så giv dem alligevel en chance i denne vegetariske kødsovs. Man kan ikke smage de enkelte råvarer, men sammen giver de den lækreste og fyldige smag til sovsen.
Hvis du leder efter en endnu mere simpel version på en tomatsovs med røde linser, så kan jeg også anbefale denne opskrift.


Børnevenlig vegetarisk aftensmad
Det kan godt være en udfordring at få børn til at spise grøntsager og bytte de klassiske retter ud med vegetarversioner. Det kan faktisk bare være en udfordring at få små børn til at spise generelt, haha. Her har jeg nogle bud på børnevenlige vegetariske retter, som selvfølgelig både er lækre for store og små:
