🍲🍽️

Sammensæt din egen vegetariske madplan

Prøv den nye funktion på siden, hvor du nemt kan sammensætte din egen madplan og trykke alle ingredienser i indkøbskurven med det samme? Endda få det hele leveret lige til døren? Klik herunder for at gå til siden, lav din egen vegetar madplan og klar ugens indkøb på få minutter!

Derfor skal du spise efter sæson

Derfor skal du spise efter sæson 1

Hver måned skriver jeg om, hvilke danske råvarer der er i sæson, men jeg føler lidt, at jeg mangler et indlæg, hvor jeg går mere i dybden med HVORFOR det er en god idé. Så here goes 🙂

I dag kan du nærmest få alt, hvad du har lyst til på alle tider af året. Jordbær i december, græskar i april, papayafrugter og kokosnødder. Men grønsager og frugter, der er ude for sæson, bliver enten dyrket i drivhuse eller kommer langvejsfra og det er ikke uden konsekvenser, for der er en regning der skal betales i den anden ende.

Og inden jeg kommer for godt igang, vil jeg lige nævne, at jeg jo ikke er ekspert, så hvis jeg mangler nogle vigtige pointer eller har misforstået noget, så kommenter endelig.

Derfor skal du spise efter sæson

Spis mere varieret
Ved at spise efter årstiderne og følge med i, hvad der er i sæson, bliver du ’presset’ eller inspireret til at spise mere varieret. Måske det giver dig mulighed for at smage nogle råvarer, du ikke normalt bruger, eller bruge dem du allerede kender til nye retter. Jeg synes personligt det kan være enormt hyggeligt at spise efter sæson og jeg kan gå og glæde mig til, at noget kommer i sæson. Vi er lige startet på græskarsæsonen, så nu vil jeg spise en masse lækre hokkaido-fritter og butternut squash suppe. Om sommeren mæsker jeg mig i jordbær, ærter og bær.

Det smager bedre
Nyhøstede råvarer smager bare bedre. Tænk på nye kartofler med en smørklat, sprøde efterårsæbler eller en frisk figne på grøden om morgenen.

Få flere vitaminer
Et andet stort plus ved at spise efter sæson er, at årstidens frugt og grønt er sprængfyldte med vitaminer og mineraler. Fx indeholder en ny kartoffel mere en dobbelt så meget C-vitamin som en gammel kartoffel, der har ligget opbevaret hele vinteren. Derudover så har vi jo også lige slået fast, at man automatisk kommer til at spise varieret og det kan kroppen jo godt lide 🙂

Det er billigere
Pris og god smag følges ad og i dette tilfælde, så er det endnu et stort plus. Råvarer der er i sæson er nemlig billigere.

Det er mere klimavenligt
Når man køber råvarer der er uden for sæson, vil det oftest betyde at de enten er blevet dyrket i drivhuse, hvilket er meget miljøbelastende, eller det vil betyde, at de er importeret langvejsfra. Ved at købe efter sæson og gå efter lokale råvarer sparer man transporten og brandstofforbruget. Det er meget mindre ressourcekrævende, så det bedste man kan gøre er at købe så lokalt som muligt og bruge lokale alternativer, der hvor man normalt ville have brugt noget uden for sæson. Et eksempel kunne være at skifte tomat og agurkesalaten ud om efteråret og vinteren med en lækker spidskålssalat med æble.

Derfor skal du spise efter sæson 2

Butternut squash suppe med ristede kikærter

Jeg håber, du kunne bruge indlægget til noget og syntes det var interessant læsning 🙂 Hvis du har nogle spørgsmål eller kommentarer, så giv den endelig gas i kommentarfeltet.

Læs også mit indlæg: Fire simple råd: Sådan spiser du mere klimavenligt

Fakta herfra:
https://altomkost.dk/tips/til-aarstiden/
http://www.kbhmadhus.dk/boernemad/ernaering-og-kvalitet/raavarekvalitet

🍲🍽️

Sammensæt din egen vegetariske madplan

Prøv den nye funktion på siden, hvor du nemt kan sammensætte din egen madplan og trykke alle ingredienser i indkøbskurven med det samme? Endda få det hele leveret lige til døren? Klik herunder for at gå til siden, lav din egen vegetar madplan og klar ugens indkøb på få minutter!

Del med nogen du holder af
Katharina Kjeldgaard
Katharina Kjeldgaard

Hej, jeg hedder Katharina og det her er min vegetariske madblog, hvor jeg deler alle mine bedste opskrifter på vegetarisk hverdagsmad og diverse lækkerier.

Jeg håber, du bliver inspireret af mine opskrifter til at lave sund hverdagsmad uden lange ingredienslister. Mad der smager godt og som alle ved bordet har lyst til at spise. Jeg er især glad for at lave mad med grøntsager og masser af bælgfrugter.

Om du er garvet eller ny i køkkenet, så håber jeg, at du kan finde nogle nye favoritter her på siden.

Til dagligt deler jeg opskrifter her på siden og på min IG. Derudover samarbejder jeg med diverse virksomheder og hjælper dem med at producere opskrifter og sprede budskabet om grønne produkter.

Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments