Annonce

Hvad er BLW (baby-let weaning)?

I dag skal det handle om babymad og opstartsfasen. Jeg får nemlig en del beskeder på Instagram, hver gang jeg nævner BLW. ’Hvad er det?’ ’Kan det anbefales?’ og ’Spiser Viona så slet ikke grød?’ Så derfor kommer der her et indlæg med mine egne erfaringer med opstart af mad til baby.

Jeg vil for en god ordens skyld lige sige, at man godt kan anvende BLW metoden, hvis man giver flaske, men dette er ikke noget jeg har sat mig ind i, så indlægget her tager udgangspunkt i mine erfaringer med at amme.

Needless to say, at hvis du ikke interesserer dig for baby-relaterede indlæg, så springer du bare over 😉   

Baby-let weaning

Vores opstart med mos og grød
I Danmark anbefaler sundhedsstyrelsen, at man fuldammer til baby er seks måneder, men at man kan begynde at give grød og mos fra baby er fire måneder. En forvirrende udmelding, men det er måske bare mig.

Så da Viona fyldte 5 ½ måned tænkte jeg, at nu var det på tide at introducere mad, så vi ramte det såkaldte ’åbne vindue’, som der også bliver talt om. Hun virkede interesseret, så jeg læste en masse om grød og mos og købte forskellige grødtyper og modermælkserstatning til at blande med.

Ville damen spise det? NEJ, hun sad med lukket mund og gad på ingen måde være med. Så meget for det der åbne vindue. Jeg blev ved i nogle uger og håbede det ville ændre sig. En måneds tid gav jeg det vidst.

Blandede grød med modermælkserstatning, lavede special mad, blendede kød i retterne og what not. Hvad gjorde min lille madame. Hun lukkede munden i og var jævnt utilfreds fra start til slut. Det var ikke den der hyggelige stund, som jeg havde glædet mig til. Da det endelig lykkedes mig at presse de måltider i hende, som der stod på vores skema, så fik hun en rigtig slem forstoppelse med ondt i maven, og det var mere end hvad mit hjerte kunne bære. Der var noget i mig, der intuitivt fortalte mig, at det ikke var rigtigt for os. Viona var utilfreds og jeg var nedslået.

Så jeg researchede og begyndte at læse om BLW, som fungerer helt fantastisk for os. Jeg ville ØNSKE, at jeg havde lyttet til min mavefornemmelse noget før, så var vi skiftet meget hurtigere over. Det giver bare så god mening for mig – og os.

Baby-let weaning

Så hvad er BLW?
BLW (baby-let weaning) betyder oversat; babystyret fravænning af brystet, og dækker over, at barnet selv styrer overgangen fra mælk til mad.

Kort fortalt, så lader du dit barn spise selv, i stedet for at made med mos og grød. Jeg serverer den samme mad for Viona, som jeg serverer for os, og så spiser hun helt selv. Ingen grød og ingen mos, bare ‘mad’. Så simpelt er det.


Får baby så nok mad indenbords?
Nej, der er et udtryk inden for BLW, der hedder ’Food before one is just for fun’. Det første år handler det mest om at smage, prøve sig frem, føle og dufte. Viona eeelsker at smage på ny mad og selvom det ikke er meget hun får ned i maven, så er det en rigtig dejlig stund for os alle.

Det betyder selvfølgelig, at man bliver nødt til at amme længere og mere end ved mos og grød-modellen, så man sikrer sig, at baby får alle de nødvendige næringsstoffer.

Hvad er BLW (baby-let weaning)? 1

Hvad spiser Viona?
Det samme som os. Vi skærer maden ud i små stave til hende, så det er nemmere for hendes buttede små fingre at samle den op og føre op til munden. Hun må spise næsten alt, dog er det ikke anbefalet, at man serverer hårde ting såsom gulerødder og nødder. Honning er no go og så skal man undgå for meget salt. Ellers er det bare med at give den gas med forskellige smage og teksturer. Viona er generelt ekstremt madglad og spiser nærmest alt, hvad vi tilbyder hende

Hvad er fordelene ved BLW?
Der er rigtig mange fordele, synes jeg. For mig som mor betyder det mindre stress og frustrationer omkring vores måltider, da vi spiser det samme og hun må spise stort set alt. Det er en enormt hyggelig stund for os som familie og Viona har en fest, hvor hun får stimuleret sine sanser. Det skulle også mindske risikoen for kræsenhed og overvægt senere i livet.

Baby-let weaning

Hvad er ulemperne ved BLW?
Den helt klare ulempe er jo nok at det sviner. Det er et værre griseri, haha. En baby og lasagne, det kan du nok forestille dig 😉 Det skal da også lige siges, at 10 minutter efter de her billeder var taget, var der broccoli og avocado über alles! Jeg synes nu ærligt talt ikke at det er så besværligt. Jeg tørrer bare af med en klud bagefter og så er der fint igen.

En anden ulempe er, hvis mor ikke trives ved at amme eller baby skal tidligt i institution/far tager over på barslen, så skal man måske også overveje om det er den rigtige model.

Kører I 100% BLW?
Nej, jeg følger sætningen; Hvorfor enten eller, når man kan få både og? Jeg tror vi kører 80-90% baby let weaning, men vi er ikke fanatiske. Er der en ret, som er alt for svær at spise, så kan jeg godt finde på at hjælpe hende med en ske. Jeg tror det er vigtigt at man kigger på barnet og gør det der føles rigtigt i stedet for at følge en bog eller nogle regler slavisk.

Hvis du er interesseret i at læse mere om BLW, så kan jeg anbefale bogen Jeg Kan Godt Selv, som er meget letlæselig og informativ. Jeg lånte den på biblioteket og fik læst den over nogle dage. Den gav mig en masse selvsikkerhed og fik mig overbevist om, at vi havde taget det rigtige valg.

Baby-let weaning

Skriv endelig, hvis du har nogle kommentarer eller sprøgsmål. Jeg vil meget gerne uddybe 🙂

Del med nogen du holder af
Katharina Kjeldgaard
Katharina Kjeldgaard

Hej, jeg hedder Katharina og det her er min vegetariske madblog, hvor jeg deler alle mine bedste opskrifter på vegetarisk hverdagsmad og diverse lækkerier.

Jeg håber, du bliver inspireret af mine opskrifter til at lave sund hverdagsmad uden lange ingredienslister. Mad der smager godt og som alle ved bordet har lyst til at spise. Jeg er især glad for at lave mad med grøntsager og masser af bælgfrugter.

Om du er garvet eller ny i køkkenet, så håber jeg, at du kan finde nogle nye favoritter her på siden.

Til dagligt deler jeg opskrifter her på siden og på min IG. Derudover samarbejder jeg med diverse virksomheder og hjælper dem med at producere opskrifter og sprede budskabet om grønne produkter.

Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments