Bæredygtig livsstil

Bæredygtig Balance – Hvad betyder bæredygtighed for mig

Bæredygtig Balance

Bæredygtig. Hvad er det egentligt? Hvad betyder det? Og hvornår er du det? Det kan jeg ikke give et præcist svar på, men jeg vil prøve at definere hvad bæredygtighed er for mig og fortælle, om det jeg kalder Bæredygtig Balance.

Når jeg læser kommentarer på Instagram og følger med i grupper på Facebook, oplever jeg, at bæredygtighed kan være et overvældende og forvirrende begreb, der til tider skaber stor debat og også konflikt.

At man både skal være veganer, non-shopper, zero-waste og plastic-free for at være ’rigtig’ bæredygtig.

Puuuh, jeg bliver helt forpustet! Hvor skal man starte? Hvis man har erklæret sig zero-waste, er det så fuldstændig slut med coffee-to-go? Og hvis man er non-shopper, må man så heller ikke købe en ny kjole til den der 30-års? Det kan man jo ikke rigtig vel? For så er man ikke bæredygtig.

Hvordan er man rigtig bæredygtig?

Mærkater såsom ’bæredygtig’ kan være ganske fine. De hjælper os med at definere mennesker og fortæller os, om vi kan identificere os med dem og om vi har noget tilfælles. Vi kender dem fra Instagram, hvor bio’en fortæller kerneessensen med få ord.

Veganer, mindful living og jogalærer

Bærebaby, exit adskillelseskulturen og unschooling

Glutenfri, sukkerfri og lowcarb

De giver os en hurtig idé om, hvilken ’kasse’ vi skal putte andre i. Om de skal have et ’follow’ eller om det bliver et nej tak.

Men de kan også være farlige de der mærkater. Dåsen fanger og har du først erklæret dig vegetar, så skal du også være 100 procent vegetar. Det er enten eller du. For folk, de holder øje!

Det er lidt det samme med bæredygtighed. Du kan da ikke kalde dig bæredygtig, hvis du både flyver, spiser kød og har stanniol liggende i skuffen? Eller kan du?

Jeg siger JA. Det kan du godt.

For mig er bæredygtighed ikke sort/hvid. Det er ikke; enten er du veganer, lever plastikfrit, tørrer dig med gamle stykker stof efter toiletbesøg og er non-shopper. For mig handler det om at man finder en balance i sin måde at leve og forbruge på, hvor man har omsorg for hinanden og planeten, men også for sig selv.

Det skal være realistisk og ikke noget, man går og slår sig selv i hovedet med. Eller andre for den sags skyld.

Jeg tager hatten af for dem, der går all the way og lever så low impact som muligt, men der skal være plads til alle. Er det trods alt ikke bedre, at gøre noget og prøve end at give op på forhånd?

Måske din bæredygtige rejse engang tager dig hele vejen til veganerland. Måske du også kommer et smut forbi non-shopperne og dem der praktiserer slow living. Måske du bare er glad og har fundet den bæredygtige balance, som giver mening og glæde for dig.

Bæredygtig Balance

Bæredygtig Balance

Min tilgang til bæredygtighed definerer jeg som Bæredygtig Balance. Bæredygtig Balance er for mig en livsstil hvor bæredygtighed har en central rolle, men ikke fylder alting eller bliver en negativ ting i ens liv. Det handler om at være bevidst om sine valg, og ikke køre på autopilot. Bæredygtig Balance handler om at stille spørgsmålstegn ved, hvordan man tidligere har gjort og udfordre og udforske. Måske du kan bytte din Lóreal shampoo ud med en emballagefri shampoo bar eller endda helt droppe shampooen en dag og gå ’no poo’.

Der skal være plads til både make-up, en rejse og en god (øko) bøf, hvis det er dét, der gør dig glad. For mig handler en bæredygtig livsstil om, at man tager et aktivt og bevidst valg om at ændre nogle vaner til mere klimavenlige alternativer, der er forenelige med ens liv. Bæredygtig Balance handler om at være nysgerrig, opsøge viden, udfordre sig selv og måske rykke nogle grænser.

Det kan være små skridt, der udfordrer, sætter tanker i gang, inspirerer og uddanner. Du behøver ikke være veganer og undgå mejeri produkter, hvis det ikke fungerer for dig, eller du bare ikke har lyst. Små skridt gør en stor forskel, og du kan jo i stedet overveje at tage et bevidst valg om at skrue ned for dit kødforbrug og så virkelig nyde det, når du spiser burger.

Og ja, jeg indrømmer gerne, at netop ‘balance’ kan være svært at greje. For hvornår er man i balance? Det kan du bedst selv vurdere og det er måske også en balance, der skal finjusteres, testes og ændres mange gange. Ja, måske faktisk hele tiden.

Jeg har for eksempelvis bivokswraps i min køkkenskuffe, men jeg har også stanniol, selvom jeg ved, at det er mere belastende for miljøet hver gang jeg tager det glinsende papir op af skuffen. Nogle gange ER det bare lettere, men jeg bestræber mig på at undgå at bruge det.

Jeg spiser også kød, men jeg spiser overvejende plantebaseret, og når jeg så spiser kød, så køber jeg økologisk og jeg nyder det ekstra meget.

Jeg har økologiske bomuldsposer til mine indkøb, men jeg glemmer dem flere gange om ugen og så køber jeg plastikposer.

Sådan lever jeg lige nu. Måske kommer jeg til at spise endnu mere plantebaseret og måske jeg forhåbentligt bliver bedre til at huske mine indkøbsnet! 😉

Bæredygtig Balance for mig, er ikke nødvendigvis den samme for dig. Vi er alle forskellige, men så længe vi gør vores bedste og hele tiden bestræber os for at blive endnu bedre og tage valg der er funderet på viden, så tror jeg på, det er mere realistisk at tale om en bæredygtig balance i hverdagen.

Det blev en lang smøre, så tak til dig, hvis du hængte i helt til slut 🙂

Del endelig dine tanker om bæredygtighed i kommentarfeltet? Og om du også prøver at finde en bæredygtig balance, der virker for dig?

 


Pssst… Følg også med på min Instagram, hvor jeg deler små hverdagsøjeblikke og hverdagsmagi, samt min Facebook-side, hvor jeg deler interessante links og giver besked, når der er nye indlæg på bloggen. Følg også bloggen via Bloglovin’ her.

Måske kan du også lide disse indlæg

2 Kommentarer

 • Reply
  Charlotte
  13. august 2018 at 7:44

  Godt indlæg 🙂 jeg synes også det er vigtigt at påpege, at man altså ikke bare sådan lige bliver zero waster eller lignende natten over. Det kræver tid og tilvænning at ændre sine vaner, og jeg synes det der med at implementere et bæredygtigt alternativ et af gangen er en rigtig fin måde at gøre det på, for det tager lang tid at få ind på rygraden og selv der, er det ok at begå fejl, for så længe man bare prøver er det bedre end at stå til.
  Tak for at sætte fokus på det og dele ud af dine erfaringer og oplevelser, jeg har fx allerede været til foodsharing to gange og det er et koncept der passer godt ind i mit liv i øjeblikket, så tak ?

  • Reply
   Katharina
   13. august 2018 at 17:08

   Tusind tak for din kommentar. Den blev jeg rigtig glad for 🙂 Ja, hellere prøve end give op på forhånd.
   Ej hvor fedt med Foodsharing. Synes også bare det er det sejeste initiativ!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.